Πρωτομαγιά με λουλούδια μεν, αλλά και θύμισες πολλές!

Πρωτομαγιά αύριο, ημέρα θύμησης για τους αγώνες των εργαζομένων αλλά και μέρα  γιορτής των λουλουδιών!!


Θέλουμε λουλούδια, τα αγαπάμε, ομορφαίνουν τη ζωή μας, γεμίζουν με άρωμα και χρώμα τον δύσοσμο και άχρωμο κόσμο μας, αλλά την Πρωτομαγιά δεν βρίσκουμε ευκαιρία μόνο για μια βόλτα στην εξοχή, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε.............
Ημέρα απεργίας καθιερώθηκε η 1η Μαϊου για να θυμίζει τους αγώνες των εξεγέρσεων εργατών στο Σικάγο του 1886.Τότε που οι εργάτες, ειρηνικά διαδήλωναν για ανθρώπινη εργασία, για λιγότερες ώρες δουλειάς.. Ουσιαστικά για λιγότερη δουλεία.Γιατί ως σκλάβοι, δούλευαν στις βιομηχανίες  μέχρι εξαντλήσεως, μέχρι τελικής πτώσεως.

Στην απολογία του, ο ένας από τους συλληφθέντες -συνδικαλιστές Α.Σπις είπε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους δικαστές:  ''Αν σκέπτεστε σοβαρά ότι με τις κρεμάλες μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα, που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών προς την εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια, «πτωχοί τω πνεύματι». Και συνέχισε  λέγοντας  ..το ανατριχιαστικό ..''Πάμε μαζί στα ανθρακωρυχεία του Χόκιγκ-Βάλευ; Δεν θα βρούμε ανθρώπους, θα βρούμε κινούμενα πτώματα που άρχισαν να αποσυντίθενται.''

Αυτή είναι η μια μορφή σκλαβιάς, από όσες αντιμετώπισε ο άνθρωπος...Της δουλείας της απάνθρωπης  εργασίας....
Σήμερα ...φτάσαμε εδώ, στο ''πτωχεύουμε ή έχουμε ήδη πτωχεύσει'', επειδή, ζωσμένοι με τις ''χρυσές αλυσίδες '' μας, θεωρήσαμε ότι ήμασταν προνομιούχοι και δεν βλέπαμε ότι παρ' όλα αυτά ..........φορούσαμε αλυσίδες!!!!

Αλυσίδες της κατανάλωσης η μια μορφή, γι αυτό και  ανεχθήκαμε  την κατάργηση του 8ωρου ...στο όνομα καλύτερου μισθού, που σήμερα στερούμαστε! Και όχι μόνο καταργήθηκε εδώ και καιρό το 8ωρο, αλλά σήμερα δεχόμαστε να δουλέψουμε χωρίς όρους, όπως τον τότε καιρό, με επιφανειακά καλύτερη μεταχείριση, αρκεί να λέμε ''έχουμε εργασία''!

Οι δανειστές μας ρυθμίζουν τις ζωές μας........Είναι ένας άλλος τρόπος εξάρτησης μιας χώρας, τα χρέη.
Και αυτή είναι άλλη μια μορφή της αλυσίδας  που φοράει ο άνθρωπος..Της εξάρτησης της χώρας του από τους δανειστές της! Το να χάνει η χώρα, άρα και εσύ, την εθνική ανεξαρτησία ..χωρίς πόλεμο ...χωρίς αιματοχυσίες..μόνο και μόνο με τον άκρατο δανεισμό..είναι η νέα μορφή σκλαβιάς!!!

Και σήμερα, ημέρα θύμησης τόσων αγώνων ....εξακολουθούμε να είμαστε σκλαβωμένοι ....παντού...., ετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε σε λίγες μέρες, ενώ  θυμίζουν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι ξανά, ''τη μερίδα εκείνη των Αθηναίων που έδινε σήματα από την κορυφή του Υμηττού στους Πέρσες, για να τους καθοδηγήσει πού ήταν το καταλληλότερο μέρος για την απόβαση τους»! ''         
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι όχι μόνο της χώρας μας αλλά όλου του κόσμου έχουν ανάγκη να αγωνιστούν για ανθρώπινους όρους εργασίας και ζωής, για αξιοπρέπεια, για το δικαίωμα να ζεις ως ανθρώπινο ον που είσαι,  αλλά και  αγώνα για σωστότερους πολίτες που θα δείχνουν πραγματική αγάπη για την πατρίδα!
Καλή Πρωτομαγιά!!!!!!



2 σχόλια:

  1. Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα Άννα.

    Ας ελπίσουμε ότι δε θα γυρίσουμε στις ημέρες πριν το Μάη του '68...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό σου μήνα τελευταίε! Ας το ελπίσουμε .......................3 συν 1!!!! Για να δούμε!!!!!!!!!

      Διαγραφή