''Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός'' άρθρο των F.Times.


Οι αναλυτές "σπάνε" ο ένας μετά τον άλλο:Άρθρο-κόλαφος στους F.Times για τις "τυφλές" ηγεσίες της ΕΕ




"Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος". Τυφλωμένες από την πίστη τους σε ψεύτικους θεούς, παρακολουθούν τον ναό που ανήγειραν γι' αυτούς να καταρρέει!
Αυτός είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος του άρθρου του οικονομικού αναλυτή Βόλφγκανγκ Μινχάου, στην εφημερίδα Financial Times, που εξηγεί γιατί αποτυχαίνουν παταγωδώς οι ευρωπαϊκές πολιτικές στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η ευρωζώνη είναι μια μεγάλη κλειστή οικονομία, αλλά καθεμιά από τις 17 οικονομίες της είναι μικρή και ανοιχτή. Και όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί ηγέτες που διευθύνουν την ευρωζώνη έχουν τη νοοτροπία των πολιτικών μιας μικρής ανοιχτής οικονομίας. Μολονότι δηλαδή η ευρωζώνη υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα της παγκοσμιοποίησης, οι πολιτικοί της σκέφτονται σαν επαρχιώτες: τα οικονομικά τους προγράμματα αφορούν καθεμιά χώρα ξεχωριστά.
Σε αυτήν τη νοοτροπία οφείλονται τα ασυντόνιστα προγράμματα λιτότητας. Όλα μαζί έχουν βαθιά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας χάνουν τους στόχους τους, το ίδιο όμως θα συμβεί και με την Ισπανία και με την Ιταλία. Αναμένω μεγάλη ύφεση στην Ιταλία το προσεχές έτος και γενική αύξηση των ελλειμμάτων. Το αποτέλεσμα της λιτότητας θα είναι μία αύξηση του χρέους.
Οι σχεδιαστές της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής δεν έλαβαν υπόψη τους τις συνέπειες που θα έχει στο σύνολο της ευρωζώνης η λιτότητα την οποία εφαρμόζουν ταυτόχρονα οι χρεωμένες χώρες της. Πιστεύουν στην «ηθική αξία» των μηδενικών ελλειμμάτων. Και στην αυταπάτη πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αντισταθμίζει με το παραπάνω τις συνέπειες από τις περικοπές στον δημόσιο τομέα.
Οι αμφισβητίες αυτών των «ηθικών αξιών» είναι πολλοί. Όμως, όποιος αποτολμά να τις γκρεμίσει, όπως παρατηρεί ο Ρομπ Παρεντό, οικονομολόγος του Οικονομικού Ινστιτούτου Λέβι, «κινδυνεύει να βρεθεί στην πυρά της νεοφιλελεύθερης Ιεράς Εξέτασης που κυβερνά την ευρωζώνη». Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι πολιτικοί σχεδιαστές και οι οικονομικοί σύμβουλοι της ευρωζώνης (καθώς επίσης και των ΗΠΑ και της Βρετανίας) εφαρμόζουν οικονομικές πολιτικές που στηρίζονται στην πίστη τους, συνεχίζει ο Παρεντό. Και αυτή η πίστη τους αποδεικνύεται πια ξεκάθαρα πως είναι εσφαλμένη. Η άγνοιά τους εξωθεί στη διάλυση τη μία μετά την άλλη τις χώρες της ευρωζώνης, καθιστώντας τις ακυβέρνητες - μολονότι η αρχική πρόθεσή της ήταν εντελώς διαφορετική.
Οι πολιτικοί σχεδιαστές της ευρωζώνης πιστεύουν σε οφθαλμοφανή ψεύδη (και ας αναρωτηθεί καθένας μόνος του ποια συμφέροντα εξυπηρετούν αυτά τα ψεύδη). Επειδή είναι προσηλυτισμένοι στη λατρεία του νεοφιλελευθερισμού, που δεν σκοτώνει μόνο την ευρωζώνη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ και τρεις δεκαετίες λιβανίζουν το ψεύδος πως «Δεν υπάρχει άλλη λύση». Το ίδιο κάνουν μέχρι σήμερα, μολονότι οι δρόμοι και οι πλατείες πλημμυρίζουν από πλήθη που φωνάζουν «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!». Είναι πια καιρός να πετάξουμε τους ιεροεξεταστές στην πυρά τους, αν θέλουμε να ζήσουμε στον κόσμο που μας αξίζει.

πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου