............έτσι για να γλυκαθούμε!!!!!!!


Πίκρα..... είναι η ''γεύση'' που μας αφήνει η καθημερινότητα!!!!!!!!! 
Ας τη γλυκάνουμε λίγο....όχι..όχι δεν έχω λύσεις, απλά θα μιλήσουμε για την αδυναμία μου, το πιο γλυκό κομμάτι της ...........γεύσης μας, τη σοκολάτα!
Πειρασμό, την ονόμασαν!
Απαγορευμένο είδος για όσους κάνουν..........δίαιτα!
Αλλά λατρεμένο από πολλούς!

Η σοκολάτα ως γνωστόν παράγεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου....
Οι επαγγελματίες παραγωγοί προϊόντων σοκολάτας, παίρνουν τους καρπούς του κακαόδεντρου  με τη μορφή κόκκων και καθαρίζονται από ξένα σώματα.Τοποθετούνται σε δοχεία τύπου ''σιλό'' και καβουρντίζονται, ξεφλουδίζονται, και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Μετά αλέθονται και παίρνουν τον κακαοπολτό που αναμειγνύεται με βούτυρο και ζάχαρη. Το μείγμα ραφινάρεται μέχρι να γίνει λεπτή σκόνη. Στη συνέχεια μεταφέρεται στα ειδικά μηχανήματα που αναδεύεται με τα υγρά συστατικά της επιλογής μας και γίνεται ρευστή.
Μπαίνει κατόπιν σε φόρμες για να πάρει το σχήμα ή τα σχήματα που βλέπουμε στο εμπόριο. Προστίθενται σ'αυτό το στάδιο οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα κλπ!!!!!!!!!
Οι ειδικές φόρμες πάνε ψυγείο  και μετά την αφαίρεση της φόρμας οι σοκολάτες αποθηκεύονται σε κατάλληλη θερμοκρασία..

Πολλές φορές αγοράζουμε σοκολάτα  και έχει ένα ξεθωριασμένο χρώμα...Πού οφείλεται αυτό;; Μα στη αλλαγή θερμοκρασίας : αποθήκευση= πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , μεταφορά απότομα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να  το ξεθωριασμένο χρώμα!
Η σοκολάτα θα πρέπει να διατηρείται σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον δηλ. σε θερμοκρασία  χαμηλότερη των 18 βαθμών Κελσίου  και ψηλότερη των 12 βαθμών. Άρα τα καταστήματα  την συντηρούν λάθος....Κανένα κατάστημα το χειμώνα δεν έχει  θερμοκρασία μεταξύ 12 και 18...Τότε θα φόραγαν παλτά οι πωλητές....
Ας το έχουμε υπόψιν!
Η υγρασία κάνει επίσης κακό στη σοκολάτα. Αν το περιβάλλον έχει πάνω από 70% υγρασία τότε, η ομοιογένεια ανάμεσα στη ζάχαρη και στη σοκολάτα χάνεται με αποτέλεσμα να αλλάζει η γεύση της...
Αλλά και όταν η υγρασία από την επιφάνεια της σοκολάτας εξατμιστεί, τότε η ζάχαρη ανεβαίνει στην επιφάνεια και δημιουργεί κρυστάλλους.
Και οι οσμές επηρεάζουν τη σοκολάτα μας...Τα λίπη που περιέχουν, ρουφούν σαν σφουγγάρι τις οσμές του περιβάλλοντος γι αυτό προσοχή στην αποθήκευση...
Η σχολαστικότητα στη συντήρηση της σοκολάτας, κάνει τη διαφορά στη γεύση, μας λένε οι ειδικοί!

Είναι γλυκιά, αλλά και παχαίνει....
Είναι όμως ωφέλιμη  γιατί περιέχει υδατάνθρακες, λίπη και φυτικές πρωτεΐνες, κάλιο και μαγνήσιο σε μεγάλες ποσότητες, ασβέστιο, νάτριο και χαλκό σε ικανοποιητικές για τον οργανισμό ποσότητες και φυσικά βιταμίνες Α, D, E αλλά και σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη  και πολυφαινόλες 
Άρα η σοκολάτα τονώνει, ενδυναμώνει και δίνει ενέργεια στον οργανισμό για να αντεπεξέλθει σε επίπονες σωματικές ή πνευματικές εργασίες.
Να λοιπόν με ποιες δικαιολογίες θα πείσω τον .....άλλο μου εαυτό να μην έχει τύψεις όταν τρώει σοκολάτα!!!!!!!!!!!!!!!!!

Η ιστορία της τώρα είναι παλιά ....πολύ παλιά!
Φαίνεται πως οι Ατζέκοι ήταν οι πρώτοι που καλλιεργούσαν κακαόδεντρα πριν από πολλούς αιώνες. Στην Ευρώπη η σοκολάτα έφτασε μόλις τον 16ο αιώνα!
Στην εποχή των Ατζέκων την χρησιμοποιούσαν μόνο σε μορφή ροφήματος και της απέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες!!!!!!

Πολλοί άνθρωποι ακόμη και σήμερα βρίσκουν παρηγοριά τρώγοντας σοκολάτα όταν είναι στενοχωρημένοι ή γιορτάζουν με εδέσματα σοκολάτας που τα θεωρούν απαραίτητα στη χαρά τους!!!!!!!!!!!

Ή σε γιορτή ή όταν είμαι στενοχωρημένη ή .....έτσι χωρίς λόγο, πάντα η σοκολάτα ήταν και είναι  η αδυναμία μου!!
Γλυκό χωρίς σοκολάτα  δεν το θεωρώ...............γλυκό!!!! Δεν συμφωνείτε;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Οι πληροφορίες είναι από το αφιέρωμα στη σοκολάτα, του Γ.Κουβουτσάκη στο περιοδικό  ''ΚΟΣΜΟΣ της ελλ. ζαχαροπλαστικής''.

2 σχόλια:

  1. Πολύ γλυκιά και ενημερωτική ανάρτηση!
    Τρελαίνομαι για σοκολάτα υγείας.Να είσαι καλά Αννα,καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα Δημήτρη..........Και εγώ τρελαίνομαι για σοκολάτα ....γενικώς!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή