''Μαμά Τίγρης'' απέναντι από τις ''Μητέρες υπό την επήρεια''!

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει σχολείο για το γονιό ώστε να μάθει να διαπαιδαγωγεί σωστά τα παιδιά του....Είναι αλήθεια επίσης, ότι πολλοί γονείς σήμερα, ακολουθούν  συμβουλές παιδαγωγών και ψυχολόγων, ώστε να αντιμετωπίσουν το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί στην ανατροφή των παιδιών...
Όμως, οι πατροπαράδοτοι τρόποι ανατροφής, με τους αυστηρούς γονείς, τους καταπιεστικούς και με τις αυστηρές τιμωρίες , το γνωστό  ξύλο που βγήκε  από τον παράδεισο, είναι σήμερα ακραίες περιπτώσεις ή στιγμές των οικογενειών που θάβονται  ''εν οίκω''...
Πληθώρα βιβλίων, δημοσιευμάτων, αναρτήσεων σε ιστοσελίδες, ομιλιών παιδαγωγών αλλά και συνεντεύξεων, άρθρων στις εφημερίδες και τα περιοδικά, ακόμα και συζητήσεις στην τηλεόραση, έχουν σαν θέμα τους το μεγάλωμα των παιδιών και την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων...
Και πάλι είσαι σίγουρος ως γονιός, ότι ακολουθείς σωστό δρόμο;;; 
Αγάπη, ένστικτο, γνώσεις και ώρα που αφιερώνεις στα παιδιά είναι η συνταγή....Η εκτέλεση όμως ...........περιέχει αστάθμητους παράγοντες!! 
Τελευταία , μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της αμερικανοκινέζας Amy Chua ετών 48,  που είναι καθηγήτρια Νομικής στο Yale και πετυχημένη γεωπολιτική αναλύτρια, αρχίσαμε να αισθανόμαστε να  κινείται η γη ....κάτω από τα πόδια μας!!!!!
Το βιβλίο της που έγινε μπεστ σέλερ, με τίτλο ''Υμνος στη Μαμά Τίγρη'', ταράζει τα νερά της ανατροφής των παιδιών, αφού διηγείται -συμβουλεύει για ένα αυστηρό τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. 
Ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τις πρώτες μέρες προδημοσίευσης αποσπάσματος του βιβλίου, λαμβάνοντας απειλητικές επιστολές και 100.000 σχόλια στο Facebook, απασχόλησε δεκάδες άρθρα,  ανέβασε τις πωλήσεις του βιβλίου της!!!
Οι εμπειρίες της  ήταν  δικές της, από το μεγάλωμα των δύο κοριτσιών της που, όπως λέει η ίδια, είναι πετυχημένες και ευτυχισμένες στη ζωή τους.
Όπως δημοσίευσε η Wall Street Journal, ο δεκάλογος της Μαμάς Τίγρης παίρνει γομολάστιχα και σβήνει ό,τι εμείς οι γονείς ξέραμε ως σήμερα!
Επιτρέπαμε   να κοιμηθούν τα παιδιά μας σε σπίτια φίλων, ανάλογα με την ηλικία τους βέβαια, και με τον δικό μας έλεγχο της φιλικής οικογένειας....

Η Μαμά Τίγρη λέει ένα μεγάλο '' Απαγορεύεται....''!
Το παιχνίδι με φίλους έξω, θεωρείται εκπαιδευτικό και ψυχολογικό φάρμακο για τα παιδιά........με τον έλεγχό μας φυσικά.
Απαγορεύεται και αυτό από τη Μαμά Τίγρη!
Τα σχολεία με θεατρικές παραστάσεις θεωρούνται στη χώρα μας προνομιούχα. Και η συμμετοχή του παιδιού σ' αυτές, είναι θετικό για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας, της αυτοπεποίθησης και της ομαδικής εργασίας..
Απαγορεύεται μας λέει η Τιγρο-μαμά!
Και φυσικά...............απαγορεύεται και κάθε παράπονο του παιδιού για την μη συμμετοχή στα θεατρικά έργα! 
Η τηλεόραση και τα pc-games, είναι η αλήθεια ότι έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις στη ζωή των παιδιών, και τα αποσπούν, τα εθίζουν και τα επηρεάζουν αρνητικά.....Και  είναι ίσως το μόνο από τα ''Απαγορεύεται'' της   Μαμά -Τίγρης, που συμφωνώ.
Ακόμη ένα απαγορεύεται ......στην επιλογή των ίδιων των παιδιών των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους!
Και...πώς είπατε;;; Η προσπάθεια μετράει;;;Λάθος!!! Απαγορεύεται η επίδοση στα μαθήματα να βαθμολογηθεί με μικρότερο βαθμό από το άριστα!!!
Πρώτοι μαθητές λοιπόν  πρέπει να είναι τα παιδιά  σε όλα τα μαθήματα...Εξαιρούνται.....ναι ,ναι υπάρχουν εξαιρέσεις, στη γυμναστική και το θέατρο!!!!
Και φυσικά πρέπει να διδάσκονται μουσική.......και να παίζουν κάποιο όργανο....πιάνο ή βιολί!!! Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται! 
Έτσι λοιπόν απαγορεύεται και να μην παίζουν πιάνο ή βιολί! 
Η ίδια η Amy Chua παραδέχθηκε με αυτοσαρκασμό ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών της δεν είναι ακραία συμπεριφορά αλλά  τυπική κινέζικη  παιδαγωγική! 
Αυτό φαίνεται....δήλωσε ..........και από την εργασιακή ηθική των μεταναστών από την Ασία, σε σύγκριση με τους δυτικούς!!! Όλα οφείλονται στην  αυστηρή διαπαιδαγώγηση, είπε! 
''Είσαι σκουπίδι'' είναι μια φράση που καμιά μαμά με νοημοσύνη και στοιχειώδη γνώση δεν θα έλεγε στο παιδί της. Και όμως, στην περίπτωση της αμερικανοκινέζας,  που έτσι την είχε αποκαλέσει και ο δικός της πατέρας, είναι ορθό όταν το παιδί δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. 
Μάλιστα ομολόγησε ότι είχε κλειδώσει την τρίχρονη κόρη της έξω από το σπίτι στο κρύο επειδή δεν έπαιζε πιάνο και  μάλωνε και τα δυο της παιδιά αν γυρνούσαν με άλφα με ερωτηματικό.
Θύελλα αντιδράσεων ............ έφερε το βιβλίο  στις ΗΠΑ ....
Και φυσιολογικές είναι και αναμενόμενες αυτές οι αντιδράσεις γιατί --όπως είπε και μια φίλη για το θέμα--,η ανθρώπινη φύση είναι τέτοια που έλκεται από αυτό που απαγορεύεται... 
Αλλά και το ''επιτυχημένα'' και ''ευτυχισμένα'' παιδιά είναι υποκειμενικό θέμα και εξαρτάται από τα κριτήρια του κριτή!!! Γιατί η Μαμά Τίγρη δεν μας είπε αν τα δικά της παιδιά, αν και επιτυχημένα και ευτυχισμένα, είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες, χωρίς αναστολές και καταπιεσμένα ''εγώ''!
Αλλά και στην Ευρώπη προσπαθούν να εξηγήσουν το ρόλο της μητέρας σε νέα βάση....
Η κοινωνιολόγος  Σαντρίν Γκαρσία, στο βιβλίο της ''Μητέρες υπό την επήρεια'', αναλύει το ρόλο της μητέρας σήμερα, ανεξάρτητη ούσα αλλά και εξαρτημένη από καριέρα και υποχρεώσεις....
Τα στάνταρ για τη μητέρα--υποστηρίζει--είναι υψηλά και πρέπει διαρκώς να είναι  στοργική και διαθέσιμη, επιβάλλοντας μια ''εξουσία των ειδικών'' στη μητρότητα. Και ο φαύλος κύκλος ήδη έχει διαγραφεί.
Οι μητέρες έτσι, είναι   ελεγχόμενες  από ένα σύστημα που έχει θέσει υψηλά κριτήρια συμπεριφοράς στα παιδιά, και  αισθάνονται ανεπαρκείς γιατί δεν μπορούν πάντα να αντεπεξέλθουν...Έτσι συνεχώς είναι στη θέση του κατηγορούμενου-απολογούμενου.............
Στην Ευρώπη, με τους οργανισμούς για τα πρότυπα της μητρότητας, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν  ακραίες περιπτώσεις που το παρεμβατικό κράτος ελέγχει σαν αστυνόμος αυτές τις συμπεριφορές.
Ευτυχώς στη χώρα μας δεν φτάσαμε ακόμη εκεί. Και λέω ευτυχώς, γιατί ναι μεν υπάρχουν κακοί γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους και πρέπει να ελέγχονται και  να τιμωρούνται, αλλά ας μη φτάσουμε στην απέναντι όχθη, όπου ένα όργανο θα καθορίζει συμπεριφορές και τρόπους διαπαιδαγώγησης!!
Στην Ευρώπη  επικρατούν απόψεις, όπως της ψυχαναλύτριας Αλις Μίλερ που αναγνωρίζει ως ''ρίζα όλων των κακών'' τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Και είναι σωστό, πολύ σωστό.  Οι απόψεις αυτές, αντιμετωπίζοντας τα παιδιά ως υποψήφια θύματα κακοποίησης, συμψηφίζοντας κάθε περιστατικό κακομεταχείρισης, από τα πιο ασήμαντα ως τα πλέον σοβαρά, από τη λεκτική βία που είναι προθάλαμος της σωματικής, καταλήγουν στο να καταπιέζουν   τη μητέρα-γυναίκα ως ανεπαρκή και της δημιουργούν   αισθήματα ενοχής ακόμη και  αν δεν είναι διαθέσιμη για τα παιδιά της....
Πού μπορούμε να οδηγηθούμε μετά από αυτό; 
Με το να ενοχοποιείται η ''κακή μητέρα'' με το παραμικρό, και με το να καταλύεται το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης --δημόσια παιδεία, υγεία--  τα βάρη πέφτουν στους γονείς και ειδικά στη μητέρα που παρουσιάζεται ανεπαρκής ακόμη και στα δικαστήρια!
Αυστηρή μητέρα ή στοργική και διαθέσιμη δίπλα στα παιδιά; 
Διαθέσιμη όλες τις ώρες βέβαια σημαίνει μη εργαζόμενη μητέρα.
Και οι βίαιες ανατροπές του εισοδήματος των οικογενειών πώς θα αντιμετωπιστούν όταν πάψει να εργάζεται η μητέρα; 
Τα ευχολόγια είναι εύκολα. 
Ξέρουμε τι πρέπει να κάνει το κάθε κράτος, ως μέριμνα για την οικογένεια και τα παιδιά......
Οι πράξεις δύσκολες. 
Και μέσα σε όλα αυτά τα μόνα αθώα ''θύματα'' της ζωής μας είναι τα παιδιά! 

4 σχόλια:

  1. και τι επιτρέπει αυτή η μαμά????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dark13Sun, ....επιτρέπει....να φέρει Α' το παιδί της....να διαπρέπει, να τρώει, να κοιμάται φαντάζομαι....ε κάποιες ανάγκες του!!!
    Δεν ξέρω αν αυτή είναι η κινέζικη διαπαιδαγώγηση αλλά με ανησυχεί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Αννα αν δεχτούμε ότι η κυρία έχει σώας τας φρένας τότε μια εξήγηση υπάρχει:προκαλεί εν γνώσει της ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις με αποτέλεσμα την αρνητική διαφήμιση και την αύξηση των πωλήσεων,πράγμα που πέτυχε.
    Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω αν η κυρία έχει σώας τα φρένας Δημήτρη, αλλά Πανεπιστημιακός είναι...... Μπορεί να πούλησε το βιβλίο της με αυτήν τη δημοσιότητα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ψέμματα αυτά που έγραψε.. Έχω διαβάσει και αλλού ότι η κινέζικη διαπαιδαγώγηση είναι αυστηρή έως σκληρή!!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή