Απανωτές πρωτιές της χώρας μας με αρνητικό πρόσημο!


Πολλές, απανωτές ειδήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.......Τα οικονομικά πράγματα προκαλούν τόση ανασφάλεια που γίνεται το μόνο θέμα συζήτησης. 
Η ανεργία των νέων κυρίως ξεπερνά το 60% ή το 50% κατά άλλους. Μεγάλο θέμα έτσι και αλλιώς!!!!!!Καταστήματα κλείνουν, όσα έχουν αντέξει ήδη ταλαντεύονται άσχημα από την αναδουλειά. Όλοι το βλέπουμε, το ζούμε. Επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ή μεταφέρονται ''σε άλλη γη σε άλλα μέρη''. Ανάμεσα σε όλα αυτά οι τιμές των προϊόντων είναι υψηλές ή ανεβαίνουν και άλλο.......Είναι κλίμα αυτό για να μπορέσει κανείς να ζήσει και να σχεδιάσει το μέλλον του;;
Όμως, τα οικονομικά θέματα δεν μας αφήνουν να δούμε και άλλες σοβαρές ή σοβαρότερες ειδήσεις που ίσως περνούν απαρατήρητες.
Μια είδηση αφορά την πρωτιά μας ανάμεσα σε 8 χώρες της ΕΕ και αφορά την βία, σωματική και ψυχολογική ανάμεσα στους συζύγους.
Πραγματικά είναι γροθιά στο στομάχι αυτή η θέση της χώρας μας....Να το πιστέψω δεν μπορώ. Κι όμως.........σύμφωνα  με την έρευνα της οργάνωσης DOVE (Domestic Violence in Europe - Οικιακή Βία στην Ευρώπη) που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Αγγλίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην ελαφρά σωματική επίθεση, στην οποία εντάσσεται το να τραβήξει κάποιος απότομα το χέρι του/της συντρόφου του, να τον/τη σπρώξει, να πετάξει κάτι ακίνδυνο προς εκείνον/η, να τον/τη χαστουκίσει.
Το εντυπωσιακό στοιχείο -όπως διαβάζουμε εδώ-είναι ότι τη στιγμή που τα κρούσματα βίας εις βάρος των γυναικών έχουν αυξηθεί κατά 50%, μία στις τρεις έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, τα περισσότερα θύματα σύμφωνα με την έρευνα είναι άνδρες! Θύτες και θύματα ταυτοχρόνως, άνεργοι άνδρες λίγο μετά τα 40, άνδρες που παραδοσιακά στήριζαν το σπίτι μένουν χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα να ακούν εκφράσεις όπως: άχρηστος, χαμένος. Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι «η ύπαρξη κρουσμάτων βιασμών στην οικογένεια και ξυλοδαρμών δεν υπήρχε ως δείγμα στις 10 παλαιότερες έρευνες, κατά την περίοδο του Μνημονίου». Όσο λοιπόν βαθαίνει η κρίση τόσο επιβεβαιώνεται δραματικά ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι δείκτης κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής αποσάθρωσης.
Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται  από την οικονομική ισορροπία της κοινωνίας.
Τίποτε δεν λειτουργεί σωστά όταν οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι, απελπισμένα ανήμποροι να επιβιώσουν, όταν το δικαίωμα του πολίτη για εργασία καταστρατηγείται ασύστολα!!
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα πάντα επηρεάζονται. Το περιβάλλον παύει να είναι πρωταρχική μας θέση, η υγεία υποβαθμίζεται σε επικίνδυνο βαθμό, τα παιδιά τραυματίζονται ψυχικά αφού ούτε οι ανάγκες τους καλύπτονται, ούτε ζουν σε περιβάλλον υγιές και ασφαλές.
Να θυμηθούμε το κοριτσάκι δημοτικού σχολείου που ψάχνοντας σε κάδο απορριμμάτων στην Πάτρα βρήκε μισοφαγωμένο ένα πεταμένο σάντουιτς και το έφαγε με βουλιμία...............
Πότε ζήσαμε παρόμοιες εικόνες;;;;;;;;;
Μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε και την παιδεία να καταρρέει ενώ ο αντίκτυπος σε μαθητές- φοιτητές δεν έχει μετρηθεί ακόμη.
Πρόσφατα, παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια έκθεση του ΟΟΣΑ  σχετικά με τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών.
Τι λέει η έκθεση; Ότι το ποσοστό των 15χρονων μαθητών που έχουν χαμηλές επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, αυξήθηκε από το 2009 ως το 2012.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα,-διαβάζουμε εδώ- το ποσοστό των 15χρονων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου ανέρχεται σε 22,6%, έναντι 17,8% στην ΕΕ. Το ποσοστό των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά ανέρχεται σε 35,7% (22,1% στην ΕΕ) και στις φυσικές επιστήμες σε 38% (16,6% στην ΕΕ). Επιπλέον, μεταξύ 2009-2012, το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου αυξήθηκε κατά 1,3% (-1,9% στην ΕΕ), στα μαθηματικά κατά 5,4% (-0,2% στην ΕΕ) και στις φυσικές επιστήμες κατά 0,2% (-1,2% στην ΕΕ).
Και ας μη ξεχάσουμε και  την μελέτη για το ασφαλιστικό που μας ενημερώνει ότι το 2015 είναι το τελευταίο έτος όπου θα διατηρηθεί η ισορροπία «τρόμου» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Από το 2016 κι έπειτα.........πάπαλα.
Πού πάμε καλά;;;;;;;;;;; Α.............συγνώμη έχουμε πλεόνασμα!!!! Ντροπή μου που το ξέχασα!!!!!!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου