Ημιτελείς εργασίες.........Αδιαφορία;;;;;;;;

Τελείωσαν οι διακοπές .................Η προσαρμογή στην καθημερινότητά μας είναι δύσκολη, όπως κάθε χρόνο. Όμορφη η χώρα μας.............σε κάθε μας βήμα το βλέπουμε, το αναγνωρίζουμε. 
Και φυσικά είναι ένα μεγάλο μουσείο. Όπου και αν σκάψεις θα βρεις αρχαία......Χιλιόχρονη ιστορία......θαμμένη κάτω από τόνους πέτρας και χώματος. Είναι λυπηρό όμως να βλέπεις αρχαία να μένουν εγκαταλελειμένα, επειδή --λένε--δεν υπάρχουν κονδύλια.
Λέγεται ότι οι κάτοικοι πολλές φορές δυσανασχετούν όταν βρίσκονται αρχαία στην περιοχή τους. Ίσως γιατί οι απαλλοτριώσεις θα τους στερήσουν κτήματα, ίσως γιατί οι ανασκαφές θα τους αναστατώσουν την καθημερινότητά τους ή ακόμη και επειδή φοβούνται αυτό που η εικόνα μαρτυρά: ότι σύντομα θα εγκαταλειφθούν λόγω έλλειψης χρημάτων, θα περιφραχτούν και θα γίνουν σκουπιδότοπος.
Δεν ξέρω την σπουδαιότητα των ανασκαφών σε κάθε περιοχή...........δεν ξέρω αν θα συνεχιστούν ποτέ οι εργασίες, αλλά στην περιοχή του νησιού μας έγιναν οι ανασκαφές εδώ και πολλά χρόνια. Και κάθε χρόνο βλέπουμε ό,τι και εσείς στις εικόνες. Περιφραγμένα τα αρχαία, μια ταμπέλα που λέει τι βρέθηκε και τα πλαστικά περιφράγματα λίγο όρθια, λίγο πεσμένα, ούτε τα αγριοκάτσικα εμποδίζουν να περάσουν.



 Η περίφραξη έχει γίνει ανάμεσα σε δυο δρόμους που οδηγούν στην πιο δημοφιλή θάλασσα της περιοχής και η κίνηση είναι μεγάλη. Να σταματήσεις για να δεις ακόμη και με αυτήν την περίφραξη δεν μπορείς. 
Aν τα ευρήματα δεν είναι άξια λόγου για να δαπανηθούν χρήματα ή αν έχει παρθεί ό,τι αξίζει από τις ανασκαφές, τότε ας ξανα-σκεπαστούν και ας μείνουν έτσι ανέπαφα για κάποια άλλη στιγμή που θα θελήσουν οι απόγονοι να αναδείξουν το κάθε τι που μαρτυρά την ιστορία κάθε σπιθαμής γης σ'αυτόν τον τόπο.
Πώς βγαίνουν τα κονδύλια για κάθε έργο ανασκαφής, δεν γνωρίζω. Πώς γίνεται ο προϋπολογισμός κάθε εργασίας, ούτε αυτό το ξέρω. Εκείνο που βλέπω όμως είναι ότι τίποτε δεν προστατεύεται, ούτε αξιοποιείται, εκτός και αν είναι ''τρανταχτή'' πηγή προσέλκυσης τουριστών...........
Μου διηγήθηκαν φίλοι τις διακοπές τους στην Ιταλία. Στη  ''χώρα -μουσείο'' όπως την αποκαλούν. Και φυσικά μου είπαν τη διαφορά τους με τη δική μας χώρα...Ακόμη και μια κρήνη, μου είπαν, ακόμη και ένα συντριβάνι παλιό, το φροντίζουν και το έχουν κάνει τουριστικό προορισμό και ας μην είναι τόσο σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας τους............Ναι.... είναι μια μεγάλη διαφορά μας αυτή......Και είναι να απορείς.
Κρίμα...........




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου