Μια βόλτα κόντρα στο ''μακριά από το κέντρο της πόλης''!!


Σάββατο, μια μέρα πριν τις εκλογές, με ένα αεράκι σύμμαχο βγήκα για μια βόλτα στην Αθήνα. Τα κλειστά μαγαζιά με το ενοικιάζεται να χτυπάει παράταιρα, δεν με πτόησαν. Είχα καιρό να δω φίλες.............
Πάντα έκανα τη βόλτα μου στο κέντρο της πόλης μας, χαζολογούσα, περπατούσα, παρατηρούσα και από Πλάκα και Μοναστηράκι έφτανα Πατησίων μέχρι τη Φωκίωνος!!!!!!!!!
Το ίδιο και προχθές!
Δεν θα πω πόσα αλλάζουν μέρα με τη μέρα..........
Δεν θα πω για τους εξαρτημένους που τρέκλιζαν ή έπαιρναν τη δόση τους........
Ούτε καν τα σκουπίδια που είναι πεταμένα εδώ και εκεί και που στοιβάζονται επικινδύνως από τους κυρίους με τα καροτσάκια που ξεδιαλέγουν τα της ανακύκλωσης........δεν θα θίξω.
Ήταν μια βόλτα κόντρα στις παραινέσεις ''μακριά από το κέντρο της πόλης''! Ήταν μια βόλτα με διάθεση να δικαιολογήσω τα πάντα............σιγά, σχεδόν τα πάντα εννοώ!

Η αλήθεια είναι ότι απέφυγα επιμελώς να διασχίσω τις πλατείες της πόλης μας. Αν και το πράσινο-όπου υπάρχει- σε καλεί να σου προσφέρει τη σκιά του μέσα στη καλοκαιρινή ζέστη, προτίμησα τους δρόμους και ας έκανα ένα μεγαλύτερο γύρο.
Παντού όμως μαζεμένοι ήταν  οι ξένοι. Δηλ. αν τους μετρούσα μόνο στην Αθήνα θα έβρισκα- είμαι σίγουρη- πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που δηλώνεται. Σε ένα πηγαδάκι με μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, άκουσα ελληνικά σπαστά μεν, αλλά κατανοητά δε . Ως φαίνεται πήραν από μας τη συνήθεια να μαζεύονται και να λύνουν τα θέματα της καθημερινότητας σε πλατείες ή πεζόδρομους!.
Κοντοστάθηκα...........έκανα πως χάζευα τους πλανόδιους..........Άκουσα''.........μη φοβάσαι............μην ανησυχείς..........η Ελλάδα ντεν έχει νόμους ,πως να το πω, νόμους ντύσκολους''. ''Αυστηρούς;;'' τον ρωτά ένας άλλος. ''Ναι αυστηρούς..ντεν έχει νόμους αυστηρούς''!
Οι φίλες ήλθαν και έχασα τη συνέχεια. Το διηγήθηκα κουνώντας το κεφάλι. Πού φτάσαμε; Να χαίρονται οι οικονομικοί μετανάστες μας που η χώρα μας είναι με λίγα λόγια ''μπάτε σκύλοι αλέστε''! Και άρχισε η συζήτηση.
''Όχι δεν είναι οικονομικοί μετανάστες αυτοί'', υποστήριξε μια φίλη τραπεζικός! Οι οικονομικοί μετανάστες είναι δουλευταράδες, δουλεύουν όπου βρουν και μαζεύουν χρήματα για να φτιαχτούν.......Οι περισσότεροι από δαύτους είπε, χαζολογούν, πίνουν, κάνουν παρανομίες, δεν έχουν καμιά διάθεση να βελτιωθούν και δηλώνουν παντού ότι είναι ο κατιμάς της δικής τους χώρας!!!
Μου διηγήθηκαν ένα σωρό περιστατικά από δικές τους εμπειρίες. Ας μην είμαστε απόλυτοι όμως. Δεν είναι η πλειοψηφία αυτές οι εμπειρίες, αλλά είναι όντως μια εικόνα της πραγματικότητας.

Στην πολυκατοικία φίλης μένει ένας από Μπαγκλαντές μάλλον, που δήλωσε ομοφυλόφιλος και τους είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που έφυγε από τη δική του χώρα. Στη χώρα του είπε τιμωρούνται αυστηρά οι ομοφυλόφιλοι...
''Ε....δεν πειράζει, κρίμα και αυτοί να τιμωρούνται τόσο'', είπα εγώ. Βλέπετε υπήρχε η διάθεση να δικαιολογήσω τα πάντα..........καλά, σχεδόν τα πάντα.
Κι όμως δεν ήταν ο λόγος αυτός που ενοχλούσε. Ήταν ο λόγος ότι το διαμέρισμά του γινόταν τόπος συγκέντρωσης πελατών! Ε, αυτό ενοχλεί ακόμη τους οικογενειάρχες. Κάπου, κάποια χαραμάδα αρχών και οικογενειακών αξιών υπάρχει!
Συζητήσαμε για τόσα..........όμως το θέμα των μεταναστών επανερχόταν δριμύτερο. Και δεν υπήρχε καμιά διάθεση ρατσισμού. Υπήρχε απόγνωση για τον υποβιβασμό της πόλης μας.
Κι όμως τα έχασα όταν ανάμεσα σε δημοκρατικές φίλες συνάντησα νέες οπαδούς, φανατικές μάλιστα, της ΧΑ!
Έδωσα μάχη, να το πω και αυτό, μια και υποστηρίζω ότι κανένας δεν θα με κάνει να αλλάξω τρόπο σκέψης!

Αλλά είναι λυπηρό! Αφάνταστα λυπηρό και απογοητευτικό. Δεν λέω ότι είναι αβάσιμοι οι φόβοι τους, λέω όμως ότι ακόμη και από κομουνίστρια όταν ακούς ότι μόνο μια ΧΑ μας σώζει, τότε ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ!!!!!!
Το να βιώνεις μια κατάσταση που δεν την ήξερες εκτός από τα βιβλία ή τα ΜΜΕ, σε κάνει πιθανόν να αλλάζεις απόψεις. Αλλά η ατάκα του ΚΚΕ ότι ''ο εργάτης δεν έχει πατρίδα'', μάλλον ενοχλεί παρά βρίσκει οπαδούς!!
Στα πολιτικά γυρίσαμε τη συζήτηση πολλές φορές. Εκλογές έχουμε...........και ο Έλληνας πάντα ήταν πολιτικό ον!
Ας ελπίσουμε σήμερα το βράδυ να έχουμε μια κυβέρνηση που θα έχει διάθεση να αλλάξει πολλά κακώς κείμενα σ' αυτήν τη χώρα! Ίσως έτσι μετά την ανηφόρα δούμε ίσωμα με τον ήλιο να λάμπει και οι νέες μέρες να είναι πραγματικά καινούργιες!
Η βόλτα συνεχίστηκε με στάση για καφέ στη Φωκίωνος. Η αλήθεια είναι ότι είδα βελτιωμένες κάποιες περιοχές του κέντρου της πόλης. Τα άδεια ξερά παρτέρια τα είδα γεμάτα λουλούδια και πράσινο.
Πλατείες που γέμιζαν με πλανόδιους είδα να έχουν ξανά τραπέζια από τις καφετέριες απέναντι. Είδα και πεζόδρομους επισκευασμένους μια και στην προηγούμενη βόλτα μου έπρεπε να κοιτάζω κάτω μη πάθω κανένα κάταγμα.
Η Αθήνα βαριανασαίνει, είναι η αλήθεια. Όμως ....ανασαίνει! Και ό,τι ανασαίνει σημαίνει ότι ζει. Ευτυχώς που υπάρχουν και εθελοντικές δράσεις των κατοίκων για να βελτιώσουν την πόλη μας.

Όχι, δεν θα παραιτηθούμε από τίποτε!
Ο άνθρωπος γεννήθηκε για τα δύσκολα. Εξάλλου και η ίδια η γέννηση ένας μεγάλος πόνος είναι. Θα ξαναβρούμε τις αντοχές μας για τα δύσκολα, μόνον η αρωγή της αστυνομίας είναι απαραίτητη γιατί η εγκληματικότητα σκοτώνει!!!!!!!!
Άντε και με νέα κυβέρνηση απόψε το βράδυ!!!!!!!!!!!!



2 σχόλια:

  1. Αννα μου αναμένοντας την εξέλιξη του νέου εκλογικού θρίλερ φχαριστήθηκα τη βόλτα σου στην πόλη των πάλαι ποτέ Αθηναίων.Λόγω της δουλειάς κατεβαίνω συχνά στο κέντρο,πάνω από το Μοναστηράκι αλλά όπως και συ μόνο μέρα!!!!
    Μια φορά ξέμεινα βράδυ και πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη μέχρι να βρω ταξί να φύγω.Κι όσο σκέφτομαι πως πριν πολύ λίγα χρόνια δεν περνούσε καν ο φόβος από το μυαλό μου!
    Να είσαι καλά και μακάρι να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αύριο!

    Υ.Γ.:Σύμφωνα με τα exit-poll πάλι λίγο πολύ τα ίδια αποτελέσματα έχουμε:τώρα θα κάνουν κυβέρνηση κι αν ναι τι τους εμπόδιζε να κάνουν το Μάη;Γιατί έπρεπε να ξοδευτούν τόσα χρήματα και να 'χουμε επιπλέον ενάμιση μήνα ακυβερνησίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημήτρη μου. Τι κάνει το μωρό;
      Η βόλτα μου στην Αθήνα γίνεται μέρα και αυτή με τα μάτια μου 14 πια!
      Όσο για τα αποτελέσματα.............δεν είμαι σίγουρη αν θα κάνουν και πάλι κυβέρνηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα τώρα μαζί με τη ΔΗΜΑΡ μπορεί να κάνει κυβέρνηση. Με το 17% δεν μπορούσε............Αν είναι η ΝΔ πάλι το ίδιο. Με δυο κόμματα πιθανόν να γίνει συνεργασία ενώ στις προηγούμενες δεν είχαν πλειοψηφία.Πάντως να σου πω τη μαύρη μου σκέψη; Με τόσο μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει η ΝΔ να παρακαλάει να κάνει κυβέρνηση. Γιατί δεν θα μπορεί να κυβερνήσει τελικά με τέτοια αντιπολίτευση. Φοβάμαι μήπως σύντομα έχουμε και τρίτη εκλογική αναμέτρηση!!!!!!!!!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή