Τα μοναστήρια με την ανεπανάληπτη θέα!!!!!!!!!!!

Στις επισκέψεις μου κατά καιρούς, σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, πάντα συμπεριλαμβανόταν  και η επίσκεψη στα μοναστήρια που διέθετε η  κάθε περιοχή. Υπήρχαν φορές που χωρίς οδηγό τουριστικό και χωρίς να γνωρίζω κάτι από την περιοχή, απλά, σήκωνα τα μάτια ψηλά και κοιτούσα γύρω μου. Και τότε...κάπου απόκρημνα ή σφηνωμένο σε κάποιο βράχο ή στην  απέναντι βουνοκορφή, έβλεπα το μοναστήρι. Σίγουρα θα το επισκεπτόμουν.
Λατρεύω αυτά που είναι απομονωμένα, προστατευμένα από βράχια και περιτριγυρισμένα από καταπράσινα δέντρα, όσα είναι σε απότομες χαράδρες ή πλαγιές....Πώς να μην  απορεί κανείς για το  πώς χτίστηκαν  τα χρόνια που δεν υπήρχε δρόμος, ούτε τα τεχνολογικά μέσα του σήμερα.
Μα το ανεπανάληπτο για μένα είναι η θέα... Στα περισσότερα, ανοίγεται μπροστά τους μια μαγευτική θέα!!!!!!!!Μια θέα που σου κόβει την ανάσα. Σίγουρα, εκεί ψηλά, εκεί απομονωμένα, εκεί που φωλιάζουν μόνο τα πουλιά, σίγουρα  εκεί, ακούς το Θεό!!!!
Έτσι .....για να μας κοπεί λίγο η ανάσα..............ας δούμε μερικά μοναστήρια που πραγματικά .........ακούν το Θεό!
Μετέωρα

Μετέωρα: Πασίγνωστα τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία ασκητικής ζωής χώρο στην Ελλάδα. Η ονομασία Μετέωρα οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ιδρυτή της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο).  Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρά μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί κατά τη διάρκεια του 14ο αι.
Παναγία Χοζοβιώτισσα

Παναγία Χοζοβιώτισσα: Στην Αμοργό σίγουρα είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο. Λέγεται ότι το Μοναστήρι ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από Παλαιστίνιους μοναχούς και στη συνέχεια αναστηλώθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό το 1088, αν και μερικοί αναφέρουν το 1088 ως το έτος ίδρυσης του. Η γνωστή εικόνα της Παρθένου Μαρίας, η οποία προέρχεται από το Χόζοβο της Μικράς Ασίας, έφτασε στην Αμοργό με πλοίο που καιγόταν. Το σημείο στο οποίο σταμάτησε το καράβι, είναι εκεί όπου αποφάσισαν να χτίσουν το Μοναστήρι.
Μονή Αρχ. Μιχαήλ -Θάσος

Η Μονή του Αρχ.Μιχαήλ: Την ίδρυσε η Αγιορείτικη μονή Φιλόθεου. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος της ίδρυσης της. Η ύπαρξή της αναφέρεται για πρώτη φορά το 1287 σε κάποιο επίσημο έγγραφο.
Στη μονή είναι φυλαγμένο ένα κομμάτι Τιμίου Ήλου, μέρους δηλαδή ενός από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού. Η μοναδικότητα και η Χάρη αυτού του κειμηλίου έγινε αιτία μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών.
Τμήμα της Μονής του Αγ. Νεκταρίου-Αίγινα
Μονή Αγ. Νεκταρίου:  Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου
είναι γυναικεία Μονή και σε αυτό ζουν 14 μοναχές. Κτίστηκε γύρω στο 1904-1910, από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως
Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε στο Μοναστήρι και πέθανε το 1920.
Το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος.

 Μονή Παναγία Έλωνας-Λεωνίδιο
Μονή Παναγία Έλωνας: Ένας θεόρατος απόκρημνος βράχος του επιβλητικού Πάρνωνα, κοκκινωπός, εντελώς απρόσιτος, σε σχήμα σιαγόνων... με το Μοναστήρι της Έλωνας στο σημείο των οδοντοστοιχιών...Αυτό βλέπει ο επισκέπτης της Μονής. Λέγεται, λοιπόν, από μαρτυρίες του 1873 και 1901 -"Προσκυνητάριον Ι.Μ. Έλωνας" και "Ιστορία Ι.Μ. Έλωνας", αντίστοιχα- ότι, οι τότε κάτοικοι του Κοσμά, αντίκρυσαν ολοφώτιστη την Εικόνα στο βράχο... Οι δύο ανώνυμοι Μοναχοί σκαρφάλωσαν και... ιδού το σημερινό θαύμα! Πρόκειται, για "Θεόσταλτη" εικόνα, που απεικονίζει τη Βρεφοκρατούσσα Παναγία!!!


Μονή Αγ. Διονυσίου -Ολυμπος

Μονή Αγ. Διονυσίου:Το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου είναι του 16ου αιώνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων, δίπλα στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στο Νομό Πιερίας. Ο ιδρυτής της ήταν ο Άγιος Διονύσιος εν «Ολύμπω».
Καθώς το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές από τους Τούρκους και από τους Γερμανούς, σήμερα σώζονται μόνο η βόρεια και νότια πτέρυγα,ο πύργος που προστάτευε την είσοδο του ναού στα βορειοανατολικά και οοχυρωματικός περίβολος.
Κοντά στο Παλιό Μοναστήρι βρίσκεται και το Άγιο Σπήλαιο όπου ασκήτευσε για πολλά χρόνια ο Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω.
Μονή Οσίου Παταπίου-Λουτράκι
Μονή Οσίου Παταπίου: Η Ιερά Μονή Αγίου Παταπίου Λουτρακίου αποτελεί το γυναικείο μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πατάπιο και ιδρύθηκε το 1952 όταν ο πατέρας Νεκτάριος (κοσμικό όνομα Κυριάκος) Μαρμαρινός ίδρυσε στην περιοχή του σπηλαίου που βρέθηκε ο Άγιος γυναικείο μοναστήρι, όπου μεταφέρθηκε το σκήνωμα του. 
Μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου- Καλάβρυτα
Μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου: Το μοναστήρι κατά την παράδοση ιδρύθηκε το 362μχ από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς στο βάθος της σπηλιάς εκεί όπου υπάρχει η πηγή.Η εικόνα βρέθηκε από μια βοσκοπούλα και είναι πλασμένη από κερί και μαστίχα από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Το 840 το Μέγα Σπηλαίο κάηκε από τους εικονομάχους.Το 1285 ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος το ανοικοδόμησε και από τότε αρχίζει να γίνεται ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια.
Κάηκε για δεύτερη φορά το 1400 και για τρίτη το 1600 όποτε κάηκε η εκκλησία και η πολύτιμη βιβλιοθήκη που είχε σπάνια χειρόγραφα.
Για Τετάρτη φορά κάηκε το 1934 που καταστράφηκαν όλα τα κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.Ανοικοδομήθηκε το 1936 αλλά πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς το Δεκέμβρη του 1943.Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 22 μοναχούς και όλο το προσωπικό της μονής και πέταξαν τα πτώματα τους από ένα γειτονικό γκρεμό.
Και φυσικά τα  ξακουστά μοναστήρια στην Πάτμο και τα του Αγίου Όρους, που είναι κρίμα που δεν θα επισκεφθώ ποτέ!!!!!!!!!!
Το απέραντο γαλάζιο, το καταπράσινο των δασών, η γυμνή πέτρα των βράχων, ο ουρανός και οι πεδιάδες είναι ο χώρος που τα περιτριγυρίζει!!!!!!!!
Δεν έχουν υπέροχη θέα;;;;;;;; Και είναι μόνο ένα δείγμα από τα τόσα μοναστήρια που έχει η πατρίδα μας, ακόμη και αν πολλά από αυτά, έχουν πλέον ερημώσει!!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου