Οι Αφρικανοί ''Όλιβερ Τουϊστ''!



Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν έχει διαβάσει ένα κόμικς;;;;
Με αυτά μεγάλωσαν πολλές γενιές, από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκαν τα κόμικς, διδάχτηκαν μέσα από τις σελίδες τους πολλές αλήθειες για τη ζωή εκατομμύρια παιδιά, αλλά και διάβασαν εικονογραφημένα, πολλά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Τα κόμικς είναι ένα έργο τέχνης. Θεωρούνται ως η ένατη τέχνη και αποτελούνται από εικόνες και κείμενο σαν συννεφάκι ή λεζάντες, με σκοπό να μεταδώσουν πληροφορίες ή να προκαλέσουν μια αισθητική αντίδραση από το χρήστη.
Yπάρχουν κόμικς που σκοπό έχουν να διδάξουν....ή να μεταδώσουν πληροφορίες.....ή να ψυχαγωγήσουν...........αλλά και να καθοδηγήσουν και να οδηγήσουν τους νέους στο να ταυτιστούν με τους υπερήρωες που παρουσιάζουν, ή και όλα αυτά μαζί.
Αν και ορισμένοι επιστήμονες τα θεώρησαν φραγμό στην εκπαίδευση, εν τούτοις, επειδή βασίζονται στη θεωρία της διπλής κωδικοποίησης του Paivio που λέει ότι οι άνθρωποι αποθηκεύουν πληροφορίες και τις αποκωδικοποιούν με διπλό τρόπο σε δυο συστήματα της μνήμης δηλ με τη γλώσσα και τις εικόνες, άρα τα κόμικς που συνδυάζουν εικόνα και κείμενο, προσφέρουν στη μάθηση αποτελεσματικότερα.
Γι αυτό και χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση πολλά κόμικς ακόμη και σε πανεπιστήμια. Ειδικά για απρόθυμους μαθητές, θεωρήθηκαν δέλεαρ από τους ειδικούς.


Σκεφτείτε τι καλό μπορεί να κάνουν για παιδιά που δεν πάνε σχολείο, που δεν έχουν πρόσβαση στη μάθηση με κανένα τρόπο, που η ζωή τους είναι μέσα στη φτώχεια και στον υπόκοσμο!
Τέτοιο περιβάλλον συναντάμε στην Αφρική κατά κόρον. Στην Κένυα μάλιστα κυκλοφορεί κόμικς που έχει ήδη βραβευτεί και διανέμεται δωρεάν μέσω εφημερίδων σε εκατομμύρια παιδιά που ζουν στις παραγκουπόλεις.
Το κόμικς αυτό λέγεται Shujaaz και περιλαμβάνει ιστορίες αληθινές αλλά και ιστορίες νέων μέσα στα πλαίσια της μυθοπλασίας.
Ένας Όλιβερ Τουίστ της Αφρικής είναι ο μικρός ήρωας μιας από τις ιστορίες του επιτυχημένου περιοδικού κόμικ και ζει στον κενυατικό υπόκοσμο και στις περιπέτειές του αντιμετωπίζει τη διαφθορά των Αφρικανών πολιτικών, την υποκρισία των κληρικών, την ψεύτικη ευσέβεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Και για τις παραβιάσεις του νόμου που εξωθείται, κινδυνεύει ο ήρωας ''Όλιβερ Τουίστ'' της Αφρικής, να τιμωρηθεί με λιθοβολισμό ή να του περάσουν στον λαιμό ένα φλεγόμενο λάστιχο!
Αυτό το free press κόμικ ''Shujaaz'' έχει και άλλους χαρακτήρες παρουσιάσει από το 2010 που διανέμεται. Ένα παιδί που έχει ξεκινήσει πειρατικό ραδιόφωνο από το δωμάτιό του και ένα κορίτσι που είναι ορφανό και προσπαθεί να μεγαλώσει τον αδελφό της στην παραγκούπολη που μένει, ενώ πηγαίνει σχολείο και προσπαθεί να αποκρούσει τους αλήτες που θέλουν να την οδηγήσουν στην πορνεία.
Σκοπός του περιοδικού κόμικς είναι να ενώσει τους νέους Κενυάτες των παραγκουπόλεων και να κάνει γνωστές τις ιστορίες τους.
Επίσης, το ''Shujaaz'' είναι φανερό ότι παρέχει πληροφορίες στους νέους Κενυάτες και στις οικογένειές τους που ασχολούνται με τη γη σε απομακρυσμένες περιοχές. Έχει προσφέρει ζωτικής σημασίας καθοδήγηση σχετικά με τις γεωργικές τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων, με τις ιστορίες που κυμαίνονται από τους τρόπους πρόληψης των ασθενειών των ζώων έως το πώς να βελτιώσουν την απόδοση των καλλιεργειών.
Οι ιστορίες του εμφανίζονται στο ραδιόφωνο της Κένυας, στο facebook, σε μηνύματα κειμένου ώστε ακόμη και τα άτομα που δεν μπορούν να διαβάσουν να ωφεληθούν.
Πολλοί βρίσκουν ομοιότητες του Κενυάτικου κόμικ με τον Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς. Ο Όλιβερ είναι ο 9άχρονος ορφανός που εργαζόταν σε εργολάβο κηδειών, ενώ η νέα ιστορία του Κενυάτικου κόμικ αφορά το μικρό αλήτη που δουλεύει δίπλα σε ένα μαραγκό που φτιάχνει φέρετρα στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι. Ο υπόκοσμος του Ντίκενς είναι εδώ στην Κένυα, τα ορφανά του Ντίκενς κυκλοφορούν και στην Αφρική στους δρόμους, εύκολα θύματα για κάθε μορφής επιτήδειους. Αυτή η ανθρώπινη εξαθλίωση είναι κοινή και στον Τουϊστ του Ντίκενς και στους ήρωες του Κενυατικού κόμικ.

Νεαροί σκιτσογράφοι επιμελούνται την εικονογράφηση του περιοδικού, ενώ βοηθούν τα κείμενα στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως ο ρατσισμός και το όνειρο για μια τίμια δουλειά.
Περισσότερες από 200 παραγκουπόλεις περιτριγυρίζουν την πρωτεύουσα της Κένυας.
Οι πραγματικοί κάτοικοι της Κιμπέρα, όπως ονομάζεται η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής στα περίχωρα του Ναϊρόμπι, και που είναι και η πιο πυκνοκατοικημένη, ζουν σε άθλια παραπήγματα, αλλά ονειρεύονται μια αξιοπρεπή δουλειά: στρατιώτες, αστυνομικοί, κράχτες των τοπικών λεωφορείων, τηλεφωνητές.
Όμως .....για τους περισσότερους η ιστορία της ζωής τους δεν έχει αίσιο τέλος!!!!




πηγές: 1
          2
         3
         εφημ. ''δ''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου