Η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα της Ευρώπης, ένα βήμα πριν την καταστροφή.



Άλλο ένα μνημείο καταστρέφεται, από την έλλειψη φροντίδας και της μη  επέμβασης των φορέων για την αποκατάστασή του.
Πρόκειται για τη γέφυρα του Αργοστολίου, τη γέφυρα Δεβοσέτου όπως ονομάζεται,  γιατί είναι έργο του Ελβετού στρατιωτικού De Bosset, που την ολοκλήρωσε το 1812.
Η γέφυρα Δεβοσέτου είναι το στολίδι του Αργοστολίου, και μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν πλήρως λειτουργική καθώς συνδέει την πόλη με την άλλη άκρη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη βόρεια Κεφαλονιά.
Την έχω περπατήσει πολλές φορές  με τα πόδια, αλλά και με αυτοκίνητο. Τα τελευταία χρόνια απαγορευόταν το  αυτοκίνητο,μόνο ποδήλατα, πεζοί και μηχανές περνούσαν.
Την έχω φωτογραφήσει επίσης πολλές φορές και δεν έχω τρόπο  για να σας   δείξω τις φώτο, για να δείτε αυτό το τόσο  όμορφο αξιοθέατο!
Λυπήθηκα και εξοργίστηκα πολύ με τα νέα που διάβασα....
Τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε προχθές, ενώ ......είναι εδώ και 11 χρόνια στα σχέδια του Υπ. Πολιτισμού να κάνει έργα αποκατάστασης!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Συγκεκριμένα, κατέρρευσε ένα κομμάτι μήκους 15 μέτρων, κοντά στην είσοδο της γέφυρας από την πλευρά του Αργοστολίου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες καθώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν περαστικοί στο σημείο ενώ αργότερα την επισκέφτηκαν πολιτικοί φορείς της Κεφαλονιάς πραγματοποιώντας μία μίνι σύσκεψη.................Η πολύχρονη αδιαφορία, μαζί με τις πολιτικές σκοπιμότητες και την γραφειοκρατία έχουν οδηγήσει τη μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα της Ευρώπης, ένα βήμα πριν την καταστροφή.
 

Μπορεί τα τελευταία τρία χρόνια να έχει απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων και η γέφυρα να λειτουργούσε ως αξιοθέατο, αλλά η φθορά που είχαν προκαλέσει τα οχήματα ήταν ήδη μεγάλη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα, μερίδα κατοίκων είχε αντιδράσει στην απαγόρευση διέλευσης!!!!!!!!!!!!!
Αρχικά ήταν ξύλινη γέφυρα, όμως μέσα στα επόμενα χρόνια ανακαινίστηκε και έγινε πέτρινη με διαδοχικές αψίδες και στηθαίο, μορφή που έχει ως σήμερα. Στη μέση της γέφυρας δεσπόζει η Κολώνα, ένα μνημείο που κατασκευάστηκε προς τιμήν εκείνων που έχτισαν τη γέφυρα.

Κάτω από τις αψίδες της περνούσαν βάρκες από τη μια πλευρά της λιμνοθάλασσας στην άλλη, τότε που η γέφυρα ήταν χωρίς φθορές. Με την πάροδο των χρόνων και μετά από  τις πολλές καταστροφές  κατά  την περίοδο της κατοχής από τους Ιταλό-Γερμανούς, αλλά και  με το σεισμό του  1953, είχε αρχίσει  να δείχνει σημάδια καταπόνησης...Το πρόβλημα της στατικότητας της γέφυρας ήταν κοινό μυστικό αλλά, η αναποφασιστικότητα, οι αντιδράσεις, τα όποια συμφέροντα, κυριάρχησαν με αποτέλεσμα, σήμερα,να καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα της.
Το 2004 είχε ήδη  ''κρεμάσει'' για τα καλά....Κι όμως, υπήρχε σχέδιο για αποκατάσταση....αλλά............η κυκλοφορία  οχημάτων συνεχιζόταν!!!!!
Ανάμεσα στ' άλλα που γράφει η ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού αναφέρει: ''Η σημερινή εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα ολιγωρίας και καθυστερήσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού''! Και να ρωτήσω απλά: Ποιους αφορά;;; Το Υπ. Πολιτισμού δεν είναι πάνω από όλους τους φορείς, ή πάνω από τους πολίτες και έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει, να απαγορεύει, να επιτρέπει, να αποφασίζει και να εκτελεί;;;;;;
Αν μια κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη, τότε ποιος;;;
Και γιατί δεν καταλογίζονται οι υπεύθυνοι, αυτά τα συμφέροντα που δεν αφήνουν να πάει μπροστά το τόπος;;;;;
Η γέφυρα Δεβοσέτου είναι απλά ένα μικρό δείγμα του τι συμβαίνει στη χώρα μας!!!!!!!!!!!!!!
Καταρρέει ως χώρα αφού αφήνονται ένα ένα τα κομμάτια της να καταρρέουν!!!!!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου