''Δημοκρατία κέκληται''!

Διαβάζω συχνά αναρτήσεις σε blog, αλλά και σχόλια πολιτών που κατηγορούν τη δημοκρατία ως πολίτευμα.
Και την κατηγορούν, κατά τη γνώμη μου, είτε επειδή έχουν διαφορετική ιδεολογία, είτε γιατί έχουν επηρεαστεί με όσα συμβαίνουν σήμερα.
Πρώτα από όλα, λέμε ότι έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα, και σ' αυτό το δημοκρατικό μας πολίτευμα έχουν ''χωρέσει'' και έχουν κυριαρχήσει οι λίγοι, που ζουν και πλουτίζουν το βιος τους σε βάρος των πολλών.Έχουν κυριαρχήσει οι διαπλοκές και η ατιμωρησία..ενώ οι φόροι, στο όνομα της πατρίδας, μπορούν μόνο  με  τους φόρους της Τουρκοκρατίας να συγκριθούν..
Φυσικά αυτοί οι πολίτες, έχουν τα δίκια τους. Στη δημοκρατία θα πρεπε να κυριαρχεί ισονομία...Και όχι το δίκιο του ισχυρού.
Στη δημοκρατία θα πρεπε να υπάρχει συμμετοχή του λαού, αφού ο λαός κρατεί.....όπως λέει και η λέξη .....άμεσα, ή με κάποιον τρόπο όπως δημοψηφίσματα κάθε φορά που απαιτούνται σοβαρές αποφάσεις !
Όμως, το ότι καταχραστήκαμε το δικαίωμα να μιλάμε για αληθινή δημοκρατία, δεν σημαίνει ότι το πολίτευμα δεν αξίζει...Ότι είναι το χειρότερο πολίτευμα επειδή εμείς και μόνον εμείς το μετατρέψαμε σε ολιγαρχία αφού ψηφίζουμε λίγους, που κατόπιν εορτής τους χαρακτηρίζουμε ανίκανους...
''Δημοκρατία κέκληται'' είχε πει ο Περικλής στον Επιτάφιο, ονομάζοντας έτσι το πολίτευμα που η πλειοψηφία αποφασίζει, συμμετέχει, ψηφίζει, επιλέγει!!!
Στη δημοκρατία υπάρχει ισότητα, ισονομία,ελευθερία σκέψης και έκφρασης.
Ο λαός είναι η εξουσία...πηγάζει από αυτόν άρα πρέπει να εκλέγεται κυβέρνηση πλειοψηφίας και μόνο πλειοψηφίας...
Το ότι τα εκλογικά συστήματα ''μαγειρεύονται'' έτσι ώστε να κυβερνά κόμμα κάτω από το 50% σημαίνει ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν ''για το καλό του τόπου'' με την ανοχή των πολιτών...Δεν μας αρέσει;;; Γιατί τους ψηφίζουμε;;;
Ο λαός αφού εκλέγει αντιπροσώπους μια και η δημοκρατία μας δεν είναι άμεση, τους εκλέγει για να εξασφαλίζουν τα συμφέροντά του....και όχι τα συμφέροντα της μειοψηφίας...Δεν πιστεύουμε ότι γίνεται αυτό;;; Γιατί εκλέγουμε τους ίδιους και τους ίδιους αντιπροσώπους μας, ξανά και ξανά;;;
Το πολίτευμα είναι ολέθριο επειδή  μας δίνει επιλογές και ελευθερία σκέψης και απόφασης,ή εμείς, η πλειοψηφία των πολιτών, είμαστε επιπόλαια σκεπτόμενοι;;;
Φράσεις όπως, ''κυβερνούν λίγες οικογένειες'', ''βουλευτές=βολευτές'', ''πολιτικοί =ψεύτες'', και άλλα πολλά παρόμοια, που λέγονται για να τεκμηριώσουν την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας είναι το λιγότερο ανόητα.
Εμείς είμαστε οι ψηφίσαντες. Εμείς είμαστε ο ελεύθερα σκεπτόμενος λαός, δική μας επιλογή. Κανένας λόγος δεν δικαιολογεί τις εκ των υστέρων αντιδράσεις μας..
''Μας εξαπάτησαν'' λένε πολλοί. ''Τους πιστέψαμε και είπαν ψέμματα''! Μα οι ρήτορες, ή οι πολιτικοί, σκοπό έχουν να μας πείσουν.....να εξουσιάσουν τη σκέψη μας. Η κριτική σκέψη είναι προσόν δικό μας που θα πρεπε να καλλιεργείται συνεχώς!
Ο Ξενοφώντας έλεγε για τον Περικλή ότι παρέδωσε στα παιδιά του,την περιουσία που πήρε από τον πατέρα του κατά τι λιγότερη, θέλοντας να τονίσει ότι δεν πλούτισε από την διακυβέρνηση της Αθήνας, της πόλης-κράτος!!!!!!!!!!
Εμείς κατηγορούμε τους πολιτικούς ότι πλούτισαν σε βάρος μας και όμως....τους δίνουμε το χρίσμα των αντιπροσώπων μας!!!!!!!!!!Δεν είναι τραγικό;;;;;;;;;;;
Και μια και μιλάμε για τον Περικλή να θυμηθούμε ότι και κατηγορίες αντιπάλων άκουσε και σε δίκη τον έστειλαν κατηγορούμενο και ας ήταν ο άρχοντας της Πόλης! Οι δικοί μας πολιτικοί ψηφίζουν ασυλία και όμως δεν τους τιμωρούμε....με το  μόνο νόμιμο μέσο που διαθέτουμε, τη ψήφο μας!!!!!!!!
Δεν φταίει το πολίτευμα συνεπώς. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία παρά με την ωριμότητα των πολιτών.
Η δημοκρατία χωρίς  υπεύθυνους πολίτες γρήγορα μετατρέπεται σε ένα τερατούργημα με ολέθριες συνέπειες...
Η αληθινή δημοκρατία είναι το μόνο δίκαιο πολίτευμα για σωστούς και υπεύθυνους πολίτες!!!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου