Η μεγαλοφυΐα του ''σήμερα''!

Πριν λίγο καιρό, μια φίλη που εργάζεται στις Βρυξέλλες, μου διηγήθηκε ότι απολύθηκε συνάδελφός της  από μεγάλη εταιρεία με το αιτιολογικό ότι είναι 44 ετών και άρα είναι σε μη παραγωγική ηλικία! Όταν ρώτησα τι σημαίνει ''μη παραγωγική'' για ένα νέο άνθρωπο 44 ετών, που είναι μάλιστα και επιστήμονας, μου είπε ότι μετά τα 30 ή τα 40 δεν παράγει ιδέες το μυαλό μας............μένει στάσιμο. Αυτό πίστευαν όλοι.........αυτό πιστεύουν ακόμη και σήμερα!
Ο Νεύτωνας , είχε πει ότι η πιο παραγωγική επιστημονική ηλικία του ήταν γύρω στα 23!
Ο δε Αϊνστάιν έλεγε ότι ''όποιος δεν  έκανε τη μεγάλη συνεισφορά του στην επιστήμη ως τα 30 δεν πρόκειται να την κάνει ποτέ''!
Αυτά ήταν τα δεδομένα της εποχής τους....
Οι οικονομολόγοι Mπέντζαμιν Τζόουνς του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ και ο Μπρους Γουάινμπεργκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, ανέλυσαν τα δεδομένα όλων όσων έχουν βραβευτεί με Νομπελ επί ένα αιώνα και πλέον.
Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν την επιθεώρηση ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' και υποστηρίζουν ότι ............τα πράγματα έχουν αλλάξει. 
Τώρα οι μεγαλοφυΐες, ανήκουν στην τέταρτη δεκαετία  με την πλέον παραγωγική ηλικία, την επιστημονική εννοείται, τουλάχιστον στη Φυσική, να μετατοπίζεται στα 48 χρόνια !
Ενώ τα παλαιότερα  χρόνια ανθούσαν οι νέοι επιστήμονες και οι ανακαλύψεις τους, σήμερα, στη σύγχρονη εποχή, λέει η έρευνα, οι πιθανότητες να γίνει μια σημαντική ανακάλυψη από έναν νέο επιστήμονα κάτω των 30 ετών, είναι μηδαμινές!!!!!!
Και αναρωτιόμαστε γιατί;;
Πρόχειρα -πρόχειρα μου έρχεται ένας λόγος που νομίζω ότι εξηγεί το γεγονός...Πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά ώστε να βρίσκονται στα εργαστήρια  και να ασχολούνται με την επιστήμη τους, πριν τα 30 τους χρόνια;  Πολλοί λίγοι έως μηδαμινοί, λέω εγώ! Και δεν αφορά αυτό τη χώρα μας μόνο...
Γι αυτό και οι καταξιωμένοι επιστήμονες που τους παρέχονται τα μέσα για να ερευνήσουν και να πειραματιστούν είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας...
'Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι νέοι δεν εργάζονται ερευνητικά μόνοι τους....ανήκουν σε ομάδα μεγαλυτέρων συναδέλφων τους και έτσι δεν φαίνονται ατομικές προσπάθειες!
Τώρα μάλιστα που η κρίση εξαπλώνεται και τα κράτη  ''τρίζουν'' συθέμελα, τώρα που η ανεργία μαστίζει τους νέους και ειδικά τους πτυχιούχους, τώρα όλο και μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα είναι οι ''πατέρες'' των μελλοντικών ανακαλύψεων...
Δεν έχει να κάνει, πιστεύω, με την ηλικία, αλλά με τις ευκαιρίες που είναι διαφορετικές για κάθε ηλικία επιστημόνων!!!!!!!Η ''μεγαλοφυΐα'' είναι επίσης μεγαλοφυΐα και στα 25 και στα 35 και στα 45! Και μάλιστα....η εμπειρία της μεγαλύτερης ηλικίας μετράει θετικά! Έτσι πιστεύω........


Οι πληροφορίες για την έρευνα είναι από ''ΒΗΜΑSCIENCE''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου