Το περιβάλλον είναι στο χέρι μας......


Βρέχει!
Φυσάει!!
Είναι τα πρώτα σημάδια της αλλαγής του καιρού! 
Ακραία καιρικά φαινόμενα  θα πλήξουν τη χώρα ήταν η προειδοποίηση και ο νους μου πήγε στη δική μας πόλη, την Αθήνα που γέμισε ασφυκτικά με τα σκουπίδια. Αποκλεισμός των ΧΥΤΑ τα έχουν συσσωρεύσει στους κάδους, ανακύκλωσης και μη, ένας αχταρμάς που καλούνται οι μετανάστες με τα καρότσια από τα σούπερ μάρκετ, να τα ξεδιαλύνουν, να βρουν τα ανακυκλώσιμα, μπας και βοηθήσουμε λίγο  το περιβάλλον ! 
Ο νους μου πήγε στη βροχή....στις ανοιγμένες σακούλες που πιθανότατα θα παρασύρει το νερό....θα φράξουν τα φρεάτια  με τη δυσωδία που σκορπούν.
Σκέφτομαι αυτούς τους κάδους ανακύκλωσης.........Συνείδηση ανακύκλωσης δεν έχει καλλιεργηθεί, ούτε σε μας τους Έλληνες, πόσο δε μάλλον στους μετανάστες!
Και το περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς! 
Και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μας επισκέπτονται συχνά ....σημάδι της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από μας, τους ............πολιτισμένους!
Κι όμως, μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά!
Το ξέρετε ότι τα υλικά συσκευασίας στην ΕΕ μόνο, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 160 κιλά ανά άτομο κάθε χρόνο;;;;Από αυτά, τα 2/3 προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων!
Και τα υλικά αυτά ανακυκλώνονται!
Το ξέρετε ότι η παραγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων πλαστικών μπουκαλιών προκαλεί την έκλυση στην ατμόσφαιρα 732000 τόνων αερίων του θερμοκηπίου;;;;
Και τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται!
Για να παραχθούν ένα εκατομμύριο τόνοι αλουμινένια κουτάκια απαιτούνται 5.000.000 τόνοι βωξίτη και ενέργεια που αντιστοιχεί σε 32.000.000 ακατέργαστου πετρελαίου. 
Και αυτά τα κουτάκια ανακυκλώνονται και η ανακύκλωσή τους εξοικονομεί το σύνολο του βωξίτη, πάνω από 75% της ενέργειας και περίπου το 75% των ρυπαντών.
Το χαρτί τώρα που ορισμένοι λένε  ότι καίγεται και δεν μολύνει το περιβάλλον........
Για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού απαιτούνται 2-3 τόνοι ξύλου. Το 55% της παγκόσμιας παραγωγής χαρτιού γίνεται από δέντρα, το 38% από ανακυκλώσιμο χαρτί και το 7% από άλλες πηγές. Η ανακύκλωση μειώνει κατά 74% την ατμοσφαιρική ρύπανση και κατά 35% τη ρύπανση του νερού.
Μια και μόνο μπαταρία μπορεί να μολύνει 400 κυβικά μέτρα νερού!!!!!!!!!!!!!!
Μπορεί να είναι η δικιά μας μπαταρία....ας το σκεφθούμε κι έτσι!
Οι δραστηριότητες μια οικογένειας στο Μπαγκλαντές προκαλούν την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα  στην ατμόσφαιρα. Στις βιομηχανικές χώρες, αρκούν μόνο 4 κάτοικοι να προκαλέσουν τις ίδιες ποσότητες διοξειδίου μόνο από την κατανάλωση κρέατος. Στη χώρα μας οι ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές ανέρχονται σε 12,4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Φυσικά δεν μπορούμε να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας....Μπορούμε όμως να περιορίσουμε εκεί που μπορούμε την κατανάλωση ενέργειας, άρα και μείωση ρυπαντών, και φυσικά με την ανακύκλωση συμβάλλουμε επίσης σημαντικά.
Π.Χ.ένα μεγάλο αυτοκίνητο εκπέμπει 1,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα για να διανύσει  λιγότερα από 3000 χλμ.Ένα μικρό αυτοκίνητο διανύει αντίστοιχα περισσότερο από 18.000 χλμ!
Αν αφήσουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι και χρησιμοποιήσουμε τα ΜΜΜ, όπου μπορούμε-- και αν δεν έχουν απεργία-- τότε μειώνονται οι   κατά κεφαλήν εκπομπές  διοξειδίου του άνθρακα κατά μισό τόνο περίπου!!!!!!!!!!!! 
Σκεφθείτε το αεροπλάνο.........Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αναλογούν σε κάθε επιβάτη αεροπλάνου για ένα ταξίδι 2.500 χλμ, ανέρχονται σε 1,5 τόνους!!!!!!!!!!
Δεν θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε το αεροπλάνο........Μπορούμε όμως να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες......
Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη χρησιμοποιούσαμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, θα εξοικονομούσαμε όση ενέργεια παράγουν 85 ανθρακικοί σταθμοί! Αυτό θα μείωνε  τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 500.000.000 τόνους ετησίως, όσο δηλαδή εκπέμπει η Ελλάδα σε 5 χρόνια!!!!!!!!!!!!!
Δεν είναι εντυπωσιακό;
Και είναι τόσα πολλά ακόμη!!!!!!
Ας θυμόμαστε πάντα ότι μια αναθεώρηση των συνηθειών μας βοηθά στη βελτίωση του περιβάλλοντος, ένα περιβάλλον  που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και πρέπει να είναι ανθρώπινο.........
Η ανακύκλωση ας γίνει πρώτο μέλημά μας μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας από τις ηλεκτρικές μας συσκευές!
Και ας ελπίσουμε ότι σήμερα και αύριο..............δεν θα βρέξει τόσο πολύ ώστε να παρασυρθούν σκουπίδια από τη βροχή.........





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου