''Εδοξεν τη Βουλη και τω Δημω!''


Oι Αθηναίοι της Αρχαίας Ελλάδας, που τόσο πολύ υπερηφανεύονταν ότι ήταν   αυτόχθονες, μας άφησαν παρακαταθήκη τι είναι αληθινή Δημοκρατία!
Για την καταγωγή τους υπάρχουν πολλοί μύθοι.
Ο πρώτος βασιλιάς τους ήταν -λέει ο μύθος- ο Κέκροπας που η μορφή του ήταν ασυνήθιστη. Είχε ανθρώπινο κορμό και ουρά φιδιού. Οι παλιοί μύθοι λένε ότι δεν είχε γεννηθεί από γυναίκα αλλά είχε ξεπηδήσει από την Αττική Γη...
Ένας άλλος μύθος είναι και του ήρωα-βασιλιά Θησέα!
Το όνομά του σημαίνει αυτόν που θέτει, που τοποθετεί, που ιδρύει και είναι ένα ταιριαστό όνομα για ένα βασιλιά σαν τον Θησέα, γιατί αυτός ίδρυσε την πόλη των Αθηνών..
Οι ίδιοι οι Αθηναίοι δίνουν και αυτήν την εξήγηση για τη γενεαλογία τους... Κατάγονται, λέει, από τον Ίωνα τον γενάρχη όλων των Ιώνων! Αυτοί είναι οι μόνοι όμως που από την αρχή μένουν σε ένα μέρος, στην Αττική, και δεν μετακινούνται...
''Μόνον οι Αθηναίοι είναι με το δικαίωμά τους ντόπιοι και αυτόχθονες''Αριστοφάνης -Σφήκες!
Αυτοί οι Αθηναίοι μας χάρισαν τη δημοκρατία, τη βασίλισσα όλων των πολιτευμάτων.
Και μας έμαθαν ότι θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, είναι η λαϊκή κυριαρχία και η ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων. Απόλυτος ηγεμόνας είναι ο δήμος, το σύνολο δηλαδή των πολιτών!!!!!!!!!!



Γι αυτό και η Βουλή συνέτασσε τους νόμους και τους ψήφιζε η Εκκλησία του Δήμου δηλαδή ο λαός!
  

Και δικαστές γίνονταν με κλήρωση, οι πολίτες της Αθήνας! Με διαδικασία διαφανή και γρήγορη!!!!!!!!!!!! 
 Στην παραπάνω φώτο είναι μια κληρωτίδα των δικαστών που κληρώνονταν  βάσει της φυλής τους, που βρέθηκε στην Αγορά, όπως λέει η επιγραφή!

Και φυσικά υπήρχε και κάποια εποχή και ο οστρακισμός του Κλεισθένη, που ο λαός έστελνε σε εξορία όποιον συγκέντρωνε περισσότερα όστρακα με το όνομά του γραμμένο επάνω...Πολλοί εξορίστηκαν άδικα....αλλά ο λαός είχε μιλήσει!!!!!!!!!!!!
Όλα αυτά και άλλα πολλά διαβάζουμε, και βλέπουμε στις οθόνες αφής του Πολιτιστικού Κέντρου ''Ελληνικός Κόσμος''!
Αξίζει να τον επισκεφθείτε...............
Τουλάχιστον για άλλη μια φορά, κάνουμε τη σύγκριση για το τι πολίτευμα έχουμε σήμερα....και ας το ονομάζουμε δημοκρατικό!!!!!!!!!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου