Λιμός... και τα παιδιά πεθαίνουν!




Ξαφνικά γίνεται και πάλι λόγος για λιμό στην Αφρική. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα καθώς η ξηρασία είναι η χειρότερη που έχουν αντιμετωπίσει εδώ και 60 χρόνια η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Bόρεια Κένυα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και περιφέρονται αναζητώντας νερό και τροφή. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα κτηνοτροφίας έχουν πεθάνει.
Κάθε μέρα, περίπου 1.200 Σομαλοί διασχίζουν τα σύνορα προς την Κένυα. Κοντά στην πόλη Ντανταάμπ έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στον κόσμο, απλωμένος σε μια έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πολλά από τα παιδιά που φθάνουν εκεί, έπειτα από πορεία πολλών μηνών μέσα στην αφιλόξενη έρημο, είναι τόσο εξασθενημένα που πεθαίνουν παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού. Εκατομμύρια άλλα πεινούν και έχουν αρχίσει το μακρύ και οδυνηρό ταξίδι προς τον θάνατο από υποσιτισμό.
Το φαινόμενο δεν είναι καθόλου ξαφνικό. Η καταστροφή που ερχόταν ήταν φανερή και απολύτως προβλέψιμη. Τον Απρίλιο, υπηρεσίες αρωγής είχαν προειδοποιήσει πως οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων. Δεν έγινε τίποτε. Τρεις μήνες αργότερα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια. Και, αν ο κόσμος γυρίσει την πλάτη του, είναι σαφές ότι τον Σεπτέμβριο η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη.
Το πρόβλημα είναι πως, ενώ άλλοτε οι ξηρασίες έρχονταν μια φορά κάθε δέκα χρόνια, τώρα έρχονται κάθε δύο. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι συνθήκες ξηρασίας στην Ανατολική Αφρική θα συνεχιστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, μολονότι για την αλλαγή του κλίματος φταίει ανεπιφύλακτα ο πλούσιος κόσμος, στους Αφρικανούς πέφτει η ευθύνη για τον άλλο παράγοντα - τις ένοπλες συγκρούσεις. Στη Σομαλία, οι εμφύλιες συγκρούσεις είναι συνεχείς, ακόμη και οι ζωοκλέφτες είναι οπλισμένοι με Καλάσνικοφ. Το χάος που δημιουργούν αποτρέπει τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει όπως πρέπει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ώστε να αντιμετωπιστεί ο λιμός που προκαλείται από την ξηρασία. Πέρυσι το WFP ζήτησε 500 εκατομμύρια για να αντιμετωπίσει τον λιμό στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Κένυα. Το ποσό που διέθεσαν οι πλούσιες χώρες ήταν κάτω από το μισό.
Ομως η βοήθεια σε τρόφιμα δεν είναι αρκετή. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί η παραγωγικότητα τόσο στην καλλιέργεια δημητριακών όσο και στην κτηνοτροφία. Οι βοσκοί της Ανατολικής Αφρικής χρειάζονται βοήθεια με συμπληρώματα διατροφής και εμβολιασμούς των ζώων τους, καλύτερες τεχνικές συντήρησης των υδάτων και του εδάφους.
Το 2009, το G8 υποσχέθηκε 22 δισ. δολάρια για τη βελτίωση των τεχνικών της γεωργίας σ' όλο τον κόσμο και την προώθηση της επισιτιστικής αυτάρκειας. Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος όπου οι βοσκοί πουλούν τα μέσα παραγωγής τους - τα κοπάδια τους - για να επιβιώσουν βραχυπρόθεσμα. Οπως σημειώνει ο Πωλ Βαλέλι στον βρετανικό «Ιντιπέντεντ», αν ο λιμός πλήξει ξανά την Αφρική, δεν θα φταίει η φύση, αλλά οι πολέμαρχοι της Αφρικής και η αδιαφορία της πλούσιας Δύσης. 

Δεν νομίζω ότι  υπάρχουν σήμερα πλούσια κράτη που να μπορούν να αναλάβουν χώρες που υποσιτίζονται..
Σίγουρα όμως  όλοι μαζί θα μπορούσαν να αλλάξουν νοοτροπίες , να διδάξουν και να βελτιώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και κυρίως τις ζωές παιδιών που κινδυνεύουν με αφανισμό από την πείνα.
Ένα στα 10 παιδιά στη Σομαλία κινδυνεύει να πεθάνει από πείνα!!! 
Και μάλιστα όταν οι χωματερές της δύσης μαρτυρούν τη δυτική βουλιμία.
Αλλά --όπως λέει και το άρθρο-- δεν λύνονται προβλήματα με βοήθεια. 
Ας μην ξεχνάμε ότι οι υπαίτιοι πολέμαρχοι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν...........να!, μια βοήθεια της Δύσης και μη βιαστείτε να πείτε ότι τα πλούσια κράτη δεν επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών! 
Θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν, να προσφέρουν γνώσεις, να βοηθήσουν να δημιουργηθούν υποδομές για να αντιμετωπίζουν τη ξηρασία αυτοί οι άνθρωποι! 
Και  ας μη γίνει καθαρά για λόγους ανθρωπιστικούς--εξάλλου τον ανθρωπισμό,  τα κράτη δεν τον γνωρίζουν--...ας γίνει όμως, για λόγους συμφέροντος μια και εκατομμύρια Σομαλοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους προς αναζήτηση νέας ''πατρίδας''! 
Ας βοηθήσουν και ιδιώτες!  Υπάρχουν τόσοι πάμπλουτοι! 
Ας ενεργοποιηθούν! 
Είναι τραγικό να διαβάζεις για μυθικά πλούτη και πολυτελή ζωή κάποιων παιδιών ενώ στην άλλη άκρη της γης κάποια άλλα πεθαίνουν επειδή δεν έχουν να φάνε!! 
Φυσικά η ζωή είναι γεμάτη ανισότητες και αδικίες!  Είναι φυσιολογικό. Αλλά ο άνθρωπος ξεχωρίζει, ως νοήμων ον, για τα σπουδαία έργα του! 
Να η ευκαιρία! 




8 σχόλια:

  1. Και δεν είναι η μοναδική ευκαιρία που του δίνεται για να βοηθήσει..

    ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παλεύουν..

    αλλα δυστυχώς δεν φτάνει μονο αυτό..

    η "ανθρωποτητα" μαλλον κοιταει την παρτη της και αδιαφορεί για αυτους που ζητουν βοηθεια..

    έχει να κοιταξει πως θα φαω τα πετρελαια απ εδω..

    πως θα ανατιναξω.. εκείνο πουμε ενοχλεί..
    πως θα φαω εκεινο γιατι με ενοχλει η παρουσια του.

    πως θα πνιξω εκεινο γιατι δεν μου αρεσει αισθητικα..

    και θα μπορουσαμε να λεμε και να γραφουμε ωρες .. για την απανθρωπη "κοινωνια και ανθρωποτητα'..

    καποιοι δεν εννοουν να καταλαβουν πως δεν υπαρχουν μονο αυτοι στον κοσμο επανω..

    συγχωρεσε με αλλα εχω μια διαθεση για να βρισω..

    θα κλεισω εδω .. για να συνεχισω το λεκτικο βρισιμο...

    καλημερα με φιλια συμπαθειας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο δίκιιο έχεις σ'αγαπώ μου!!!
    Από εμένα έχεις το ελεύθερο να βρίσεις....το κάνω και εγώ συχνά.
    Καλησπέρα με ελπίδα για μια ανθρώπινη Γη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτείνω το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας των 120 δισεκατομμυρίων να πάει στην Σομαλία.

    - Επίσης να πουληθεί η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και τα λεφτά να πάνε στην Σομαλία.

    - Επίσης το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις να πάνε επίσης στην Σομαλία.

    - Επίσης το μισό νερό της Ελλάδας να διατεθεί για να ξεδιψάσουν τα παιδιά της Σομαλίας.

    Ή πραγματικά εννοούμε ότι λυπόμαστε ή απλά αερολογούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιονν με τις λύσεις που προτείνεις --έστω κάνοντας black humor-- μόνο τη δημιουργία άλλης μιας Σομαλίας προτείνεις στην ουσία!!!!!!!!!!
    Βοήθεια Ιονν σημαίνει να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι αυτοί που ζουν αιώνες πίσω από τον πραγματικό πολιτισμό, να γίνουν οι υποδομές και να μάθουν να τις διαχειρίζονται ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους...
    Και φυσικά το γεγονός του λιμού προκαλεί πραγματική λύπη...ποιος φυσιολογικός άνθρωπος δεν λυπάται;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βοήθεια Ιονν σημαίνει να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι αυτοί που ζουν αιώνες πίσω από τον πραγματικό πολιτισμό, να γίνουν οι υποδομές και να μάθουν να τις διαχειρίζονται ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους...

    Λες και δεν το ξέρεις ότι είναι αδύνατον να εκπαιδευτούν.
    Εδώ δεν μπορεί να εκπαιδευτεί ο Έλληνας να γίνει Ευρωπαίος και να παράγει τεχνολογικά ανταγωνιστικά προϊόντα, που ζει στην Ευρώπη, και θα εκπαιδευτεί ο Σομαλός που ζει σε άγονες εκτάσεις, στους 50 C, "να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του".!!!!!
    Καλά δεν σου προκαλούν γέλιο οι εκφράσεις σου?????

    Κατ' αρχάς οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο πολύ προσηλωμένοι σε μάγους και έθιμα φυλών που δεν δέχονται με τίποτα να χρησιμοποιήσουν "προϊόντα των λευκών" παρά μόνον να έχουν έτοιμες υπηρεσίες.

    Κάποτε, που είχα δει ένα ντοκυμαντέρ από προηγούμενο λιμό, στο Κέρας της Αφρικής, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην έρημο, χωρίς φαγητό και νερό, και περίμεναν από μερικές δεκάδες λευκούς να τους στήσουν τις σκηνές γιατί οι μάγοι τους απαγόρευαν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επειδή έτσι θα αλλοτρίωναν τα ήθη του λαού τους.

    Επίσης το να γίνουν υποδομές σε αυτές τις άγονες περιοχές με τις φριχτές θερμοκράσίες χρειάζονται άπειρα χρήματα τα οποία ποιός νομίζεις ότι του περισσεύουν και μπορεί να διαθέσει?

    Οι ασθένειες μαστίζουν τους πάντες. Η άγνοια, η διαφθορά και οι πολυάριθμες ληστοσυμμορίες συμπληρώνουν το τοπίο.

    Σε ένα άλλο ντοκυμαντέρ, ο Ερυθρός Σταυρός κουβαλούσε φάρμακα και εμβόλια και κάποιος φώναξε ότι οι λευκοί θέλουν να τους δηλητηριάσουν και αμέσως ξεσηκώθηκαν οι μαύροι αλλαλάζοντες και έβαλαν φωτιά στις άμαξες με τα φάρμακα και τις έκαψαν όλες.

    Γι αυτό νευριάζω όταν ακούω για ανθρωπιστικές βοήθειες και άλλες τέτοιες γελοιότητες. Το 90% των χρημάτων των βοηθειών αυτών, από όσα χρήματα έφθασαν εκεί (και δεν τα έφαγαν οι ίδιες οι οργανώσεις), πήγαν για όπλα των φυλών και των συμμοριών ενώ οι μόνες φυτείες που χρηματοδοτήθηκαν ήταν των ναρκωτικών.

    Πιστεύω άλλη φορά να είσαι πιο συγκρατημένη στις ευχές....και στις λύπες.

    Όλοι λυπόμαστε βέβαια αλλά να βλέπουμε και τα τραγικά αδιέξοδα. Όχι να καβαλάμε τους ίππους της φαντασίας και να ξεχυνόμαστε στους κάμπους της ψευδαίσθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tότε Ιονν καλώς να δεχθείς εδώ και σε όλη την Ευρώπη τους Σομαλούς...Εδώ οι μετανάστες των χωρών αυτών εργάζονται όπου μπορούν και δεν δείχνουν τόσο επηρεασμένοι από τους μάγους τους....από τις δοξασίες τους και από τα έθιμά τους.
    Κάποιοι Ιονν τους κρατούν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο για τα δικά τους συμφέροντα. Και εμείς μπορούμε άνετα να γίνουμε οι Ευρωπαίοι που λες αλλά και εμάς μας κρατούν πίσω, τα γνωστά συμφέροντα.
    Ποτέ δεν πίστεψα ούτε θα πιστέψω ότι οι άνθρωποι-όπου γης-- δεν μπορούν να εκπαιδευτούν..Τι καλά που εκπαιδεύονται στις δουλειές τους οι εδώ Σομαλοί μετανάστες.............Τι καλά που προσαρμόζονται.......
    Όχι δεν μου προκαλούν γέλιο οι ευχές μου.......μου προκαλεί απέχθεια ότι παιδάκια πεθαίνουν από πείνα.....
    Όμως με λυπεί και η νοοτροπία της μη λύσης...του αδιέξοδου....η άποψη ότι ρεαλισμός σημαίνει ''σηκώνω τα χέρια ψηλά'' στα όποια προβλήματα.
    Πάντα υπάρχει λύση...Πάντα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι δεν κατάλαβες. Ή κάνεις πως δεν κατάλαβες.

    Όταν ο Σομαλός (ή ο Έλληνας) διαφύγει από τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας του και βέβαια εκπαιδεύεται όπως κάθε άνθρωπος.

    Μέσα στην πατρίδα του, όπου υπάρχουν φυλές, έθιμα και τοπική προπαγάνδα δεν μπορεί να εκπαιδευτεί. Γιατί πρέπει πρώτα να σπάσουν οι τοπικές δομές.

    Ε και ακριβώς αυτό το σπάσιμο των τοπικών δομών απαιτεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βία, και προπαντός χρήμα που κανείς δεν θέλει (ούτε του περισσεύει) να το ξοδέψει.

    Εκεί είναι το κουμπί.

    Και εσύ το πας αλλιώς στο συνομωσιολογικό. Ότι κάποια κέντρα (δηλ. η Αμερική) θέλουν νάχουν τους Αφρικανούς υποβαθμισμένους και τρίχες.

    Όλοι θάθελαν η Αφρική να αποτελεί μια αναπτυγμένη καπιταλιστική αγορά που θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Εμπόριο, θα καταναλώνει προϊόντα και δεν θα στέλνει βρωμερούς αμαθείς λαθρομετανάστες στην Δύση.

    Αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται τεράστια κεφάλαια και κάποιοι να πάρουν στην πλάτη τους την ευθύνη των στρατιωτικών επεμβάσεων.

    Και λογικό είναι κανείς να μην θέλει να καταβάλει αυτό το κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιονν.....πρώτα από όλα να πω ότι εσύ ερμηνεύεις την πραγματικότητα που είναι γνωστή σε όλους.
    Οι λύσεις που προτείνονται και από τον ΟΗΕ είναι μη ρεαλιστικές κατά τη γνώμη σου.
    Όταν εύχομαι να βοηθηθούν αυτοί οι λαοί εκφράζω την ελπίδα που έχω για μια ανθρώπινη Γη... ίσως ουτοπία αλλά άνθρωποι είμαστε και πρέπει να το κατανοήσουν κάποτε οι ισχυροί της Γης.
    Όταν μιλώ για συμφέροντα μην έχεις τη ''μύγα ''της συνωμοσιολογίας...Συμφέροντα είναι και οι ντόπιοι πολιτικοί, αξιωματούχοι, το ιερατείο των χωρών αυτών. Και μη μου πεις ότι πιστεύεις ότι αυτοί οι παράγοντες πλήττονται από λιμό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Ο απλός και αμόρφωτος λαός πεθαίνει και πρώτα από όλα τα παιδιά.
    Λες ότι κανένα κράτος δεν θέλει να καταβάλει το κόστος μιας επέμβασης ή να πάρει την ευθύνη. Ευτυχώς με έκανες και γέλασα...Τόσα δισ δαπανώνται για βομβαρδισμό και επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών για να πέσει ένας δικτάκτορας ή για να πάρει την εξουσία ένας άλλος...Φυσικά υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα...Ε...στις χώρες που μαστίζονται από το λιμό υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμφέροντα...Ας βρουν τρόπο.Δεν είμαι εγώ αυτή που θα βρω τον τρόπο, αλλά εγώ τονίζω και θα τονίζω,πόσο λυπηρό είναι σήμερα να πεθαίνουν παιδιά από πείνα!!!!!!!!!!! Λυπηρό και αξιοκατάκριτο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή