Τα παράσιτα στη φύση κυριαρχούν........

Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει: ''Αν θέλεις να έχεις καρπούς για ένα χρόνο σπείρε ένα χωράφι. Αν θέλεις να έχεις καρπούς για δέκα χρόνια φύτεψε ένα δέντρο. Αν θέλεις να έχεις καρπούς για εκατό χρόνια μόρφωσε τον κόσμο.''
Ο κόσμος όμως μορφώθηκε, αν και στην πραγματικότητα συσσώρευσε γνώσεις. Με αυτές τις γνώσεις έχει βελτιώσει τη ζωή μας πάρα πολύ αλλά  συγχρόνως και την έχει υποβιβάσει ποιοτικώς. 
Ο λόγος αφορά το περιβάλλον, μια και χωρίς καθαρό περιβάλλον δεν υφίσταται ζωή. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο μορφωμένος κόσμος   έχει χωρισθεί σε δυο κατηγορίες : Σ' αυτούς που μολύνουν το περιβάλλον και  σ' αυτούς που προσπαθούν να το προστατέψουν μελετώντας τις επιπτώσεις των μολύνσεων.
Οι κλιματικές αλλαγές είναι ορατές πλέον και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι υπερβολή η ανησυχία και οι ''κώδωνες που κρούονται''!!!!!!!!
Τα τροπικά δάση αποθηκεύουν περίπου το 1/3 του άνθρακα του πλανήτη. Η καταστροφή των τροπικών δασών, επηρεάζει το περιβάλλον. Οι όποιες σημαντικές ανακατατάξεις των δασών, αντιστοιχούν και σε τεράστιες αλλαγές στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα, εξηγεί ο δρ Στέφαν Σνίτσλερ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν - Μιλγουόκι και συνεργάτης του Ινστιτούτου Τροπικών Μελετών που εδρεύει στον Παναμά, όπου λειτουργεί και ερευνητικό κέντρο.
Παρατήρησε ο δρ.Σνίτσλερ- μελετώντας τα τροπικά δάση στον Παναμά--ότι οι τροπικές κληματίδες, οι λιάνες, εξαπλώνονται και εκτοπίζουν τα δέντρα τα οποία λειτουργούν όπως ξέρουμε ως φίλτρα για το διοξείδιο του άνθρακα.
Πάντα υπήρχαν οι λιάνες και η ανάπτυξή τους ήταν ανάλογη των δέντρων. Τώρα, αγκαλιάζοντας τα δέντρα τα πνίγουν, και αρχίζουν σιγά σιγά να επικρατούν!
Ένα δέντρο πέφτει....ξεραίνεται....και αντί να πάρει τη θέση του ένα νέο, αμέσως η κληματίδα καλύπτει το κενό καταλαμβάνοντάς το!
Αυτό βέβαια ισχύει στα τροπικά δάση όπου δέντρα και λιάνες συνυπήρχαν. Όμως, οι λιάνες επικρατούν όπου υπάρχει ανωμαλία. Και όπου υπάρχει ανωμαλία αμέσως βλέπεις λιάνες να φυτρώνουν. Ακόμη και όταν διαταράσσεται η βλάστηση αυτές δεν χάνονται....εξαπλώνονται δεξιά και αριστερά.
Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει γιατί οι λιάνες αναπτύσσονται σε βάρος των δέντρων.
Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι υπερνικούν τα δέντρα στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους, του νερού και του φωτός.
Ίσως να χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα καλύτερα από τα δέντρα μια και υπάρχει αύξησή του στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι λιάνες είναι παρασιτικά φυτά, και χρησιμοποιούν τα δέντρα για να στηρίξουν τους λεπτούς κορμούς τους και να αναπτυχθούν ανάμεσα στα φυλλώματα...
Η μελέτη συνεχίζεται για να μάθουν οι επιστήμονες τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου. Το βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη των κληματίδων σε βάρος των δέντρων θα φέρει σημαντικότατες αλλαγές στο περιβάλλον και θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή!
Το ερώτημα είναι αν πράγματι επικρατήσουν  τα παρασιτικά αυτά φυτά -που χρησιμεύουν μόνο ως τροφή των ζώων κυρίως την εποχή της ξηρασίας επειδή τότε καρποφορούν σε αντίθεση με τα περισσότερα δέντρα- και εξαφανιστούν τα δέντρα πού θα στηρίζουν τους λεπτούς τους κορμούς;;;
Ίσως ......είναι η εποχή των παρασίτων...............να επικρατήσουν!!
Μήπως και στη ζωή τα ανθρώπινα ''παράσιτα''  δεν επικρατούν;;



Από άρθρο του The New York Times -επιστήμη και τεχνολογία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου