Μια βόλτα στα λιγότερο γνωστά μουσεία μας........

Ιούλιος, ο μήνας που, μαζί με τον Αύγουστο, αρχίζουν οι διακοπές  των περισσότερων εργαζομένων...
Κάποιοι όμως θα μείνουν Αθήνα....κάποιοι θα πάρουν την άδειά τους Σεπτέμβρη ή την έχουν ήδη πάρει τον Ιούνιο..
Πολλές οι προτάσεις για όμορφες εξορμήσεις στην πόλη...

Για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν μουσεία που είναι κατάλληλα και για τα παιδιά τους, εκτός από τα γνωστά--Αρχαιολογικό ή Μουσείο Ακρόπολης ή Μουσείο Μπενάκη..--υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα, στην πόλη ή λίγο έξω από αυτήν.
..............
Μουσείο Βραυρώνας, που είναι όμορφα ανακαινισμένο, ένα βήμα από τη θάλασσα, με θεματολογία την Βραυρώνια Άρτεμη, προστάτιδας του γάμου, της γονιμότητας, των παιδιών αλλά και της κυνηγού Άρτεμις με τα βέλη στον ώμο και το ελάφι σύντροφό της!
Για την ιστορία της ξέρουμε ότι το ιερό της Άρτεμης βρισκόταν στην κατάφυτη Βραυρώνα και κάθε πέντε χρόνια ξεκινούσε από την Ακρόπολη πομπή για να γιορτάσει τα Βραυρώνια με θυσίες, αθλητικούς, μουσικούς και ιππικούς αγώνες. Η αρκτία αποτελούσε τη σημαντικότερη λατρευτική εκδήλωση της γιορτής, επειδή η Άρτεμις καθοδηγούσε τα κορίτσια για το πέρασμά τους από την παιδική στην εφηβική ηλικία. 
Στο μουσείο θα δούμε και παιχνίδια παιδιών της εποχής εκείνης, αλλά και κοσμήματα, αρωματοδοχεία, εκτός βέβαια από πλήθος αγαλμάτων κυρίως παιδικών!
Και να σημειώσω εδώ ότι από το μουσείο αυτό ξεκινά ένα μονοπάτι για τυφλούς και όχι μόνο,που εγκαινιάστηκε τον Απρίλη και  καταλήγει μετά τον ποταμό Ερασίνο.

Μήκους 500 μέτρων, το  ξεχωριστό μονοπάτι είναι ότι καλύτερο για μια βόλτα στη φύση, του υγρότοπου της Βραυρώνας. 
Είναι το πρώτο ειδικό μονοπάτι για τα άτομα με πρόβλημα όρασης, εξοπλισμένο με ειδικά συστήματα ξενάγησης, πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος, ειδικά διαμορφωμένες και ανάγλυφες, σχεδιασμένες ανά θεματική ενότητα, δηλ ''υγρότοπος'', υγρολίβαδα'', ''καλλιέργειες- θαμνώνες''.
Έχει και ηχοακουστικό σύστημα, που με αυτό ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει χαρακτηριστικούς ήχους των πουλιών-- περισσότερα από 140 είδη --που ζουν στον υγρότοπο!!!
Άλλο ενδιαφέρον μουσείο είναι στην Παλλήνη και είναι το Πυροσβεστικό Μουσείο, με τα κράνη και τις στολές των πυροσβεστών, πυροσβεστήρες και φωτογραφίες από διασώσεις συμπληρώνουν το παζλ. Στο τέλος γίνεται για τα παιδιά εικονική κατάσβεση . Τα συλλεκτικά οχήματα της πυροσβεστική εκθέτονται επίσης, και ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την πρόληψη πυρκαγιών και την προστασία του περιβάλλοντος.
..........................

Επόμενη ''στάση μας'' το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, με πλήθος προσωπογραφιών ναυτικών προσωπικοτήτων, εντυπωσιακά ομοιώματα πλοίων- από την κερκυραϊκή παπυρέλλα έως την αθηναϊκή τριήρη του 5ου αι. Επίσης στις 9 αίθουσες του υπάρχει και η συλλογή του Ωνάση από τη διακόσμηση της θρυλικής θαλαμηγού ''Χριστίνας'', καθώς και ομοιώματα του θωρηκτού ''Αβέρωφ'', του ''Έλλη'', του πρώτου ελληνικού υποβρυχίου ''Δελφίν''και του ''Παπανικολή'' και πολλά πολλά κειμήλια από ναυμαχίες κά.
....................
Υπάρχει το νέο Μουσείο Αυτοκινήτου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και στεγάζεται στο Athenian Captitol στην Γ' Σεπτεμβρίου κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πλήθος αυτοκινήτων--110 συνολικά σε πρώτη φάση-- εκθέτονται με παλαιότερο μια πυροσβεστική αντλία του 1895 έως το νεώτερο που είναι μια Φερράρι 308 GTS του 1980!!! Υπάρχουν όμως και επώνυμα αυτοκίνητα όπως του Πολ Νιούμαν, του Ρόμπερτ Πλαντ των  Led Zeppelin,  αλλά και διάσημων οδηγών ράλι.
.................
Άκρως εντυπωσιακή είναι και η έκθεση τρένων, βαγονιών, μηχανών, ατμομηχανών, το παλιό τραμ εκτίθεται εκεί, αλλά και η παλαιότερη ατμομηχανή σε μαύρο και κόκκινο, η Τύρινθα του 1884, που στα παιδιά που είναι φαν του Χάρρυ Πότερ θα θυμίζει το Χόγκουαρτς Εξπρές. Υπάρχει επίσης και ένα βαγόνι-κομψοτέχνημα που δώρισαν στο βασιλέα Γεώργιο Α' και θυμίζει λίγο το Οριάν Εξπρές! Το  Σιδηροδρομικό Μουσείο δημιουργήθηκε το 1979 και βρίσκεται ακριβώς  δίπλα στις γραμμές  σε απόσταση αναπνοής από τη Λιοσίων!!!!!!!!
Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα όπως των Τηλεπικοινωνιών, της Τραπέζης της Ελλάδος ή η Έκθεση Παλαιοντολογικών Θησαυρών στο Πικέρμι!
Καλή περιήγηση!!!!!!!!!!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου