''....ουδέ............γλυκύτερον των ισχάδων''!!


Καλημέρα!!!!!!!!!!
Όμορφη μέρα σήμερα, ο ήλιος λάμπει και σκέφτηκα να σας κεράσω ένα σύκο από τη συκιά μου!!!!!!
Είναι μια ιδιαίτερη συκιά...όχι η γνωστή μαυροσυκιά  που τρώμε τα σύκα της τον Αύγουστο..
Είναι φερμένη από την πατρίδα του πατέρα μου την Κεφαλλονιά. Εκεί τη λένε βουσκιά. Τα σύκα της είναι πολύ μεγάλα και ωριμάζουν, τα πρώτα τον Ιούνιο και η δεύτερη φουρνιά, τον Αύγουστο.
Δείτε τα πόσο μεγάλα είναι..........
Η Βουσκιά μας είναι περισσότερο πυκνόφυλλη από τη συκιά που κάνει τα μαυρόσυκα, με μεγάλα πυκνά φύλλα.
Ένα μήνα πριν την πρώτη συγκομιδή, βάζουμε τα αγριόσυκα γύρω στα κλαδιά της για να γίνει η γονιμοποίηση και να έχουμε νόστιμο καρπό.
Τα αγριόσυκα, οι ορνοί όπως λέγονται, έχουν 
αρσενικά λουλούδια , στή μονες και γύρη.    Μέσα στο σύκο του ορνού ζει
ένα μικρό έντομ ο, ο ψήνας, που γεννά τα αυγά του μ έσα στο άγουρο
σύκο της ή μερης συκιάς .  
Στο τέλος της Άνοιξης ο ψήνας βγαίνει από την
τρύπα που είναι στο επάνω μ έρος του ορνού και πηγαίνει στο σύκο της ήμ ερης συκιάς για να γεννήσει τα αβγά του. Βγαίνοντας παίρνει πάνω
στα φτερά και στα πόδια του άφθονη γύρη, που την μ εταφέρει στα θηλυκά
άνθη της ή μερης  συκιάς και τα γονι μοποιεί.  
Γιατί η συκιά είναι ίσως το μόνο δέντρο που τα άνθη της είναι μέσα στον καρπό, στο σύκο!

Το όρνιασ μα της συκιάς ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και
αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς ( Θεόφραστος, Ηρόδοτος ).πηγή
Στην Αρχαία Ελλάδα η συκιά αποτελούσε δέντρο ιερό. Σύμφωνα με την ιστορία , ένας από τους πολλούς λόγους που ώθησαν τον Ξέρξη να κατακτήσει την Ελλάδα ήταν τα ξακουστά σύκα της χώρας κυρίως τα  Αττικά σύκα.


Το σύκο είναι εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης και αναπόσπαστο μέρος του διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμα και το ψωμί.
Υπήρξε πολυαγαπημένο φρούτο και βασικό στοιχείο της Ελληνικής διατροφής από τα αρχαία χρόνια , αφού συνιστούσε την κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά παράλληλα συνδεόταν με τη λατρεία του Διονύσου, της Δήμητρας και των Πυθαγορείων.
Το σύκο εκτός από θρεπτικό αποτελούσε και συμβολικό φρούτο αφού συμβόλιζε την ευημερία , τη γονιμότητα, τη γνώση και την ενότητα.
Στην Αρχαία Αθήνα τα σύκα ήταν πρώτα στις προτιμήσεις και φυσικά στην καλλιέργεια. Απαγορευόταν αυστηρά η εξαγωγή τους και υπήρχε τιμωρία σε όποιον εξήγαγε παράνομα. Αυτός ο οποίος κατήγγειλε ένα τέτοιο παραβάτη έπαιρνε αμοιβή και ονομαζόταν συκοφάντης. Αργότερα όμως το επίθετο έλαβε την αρνητική έvνοια του διαβολέα.

Εξίσου ιδιαίτερη θέση κατέχει το σύκο και στη Μυθολογία αλλά και μεταγενέστερα την εποχή της Τουρκοκρατίας. πηγή
 Ένα σημαντικό εύρημα στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανιών, θέση Αμυγαλοκεφάλι, όπου ανακαλύφθηκε μια μεγάλη ποσότητα σύκων σε Μινωική έπαυλη, δείχνουν τους παλαιότερους καρπούς συκιάς στην αρχαία Ελλάδα.

Τα σύκα βρέθηκαν πάνω σε λίθινες πλάκες που ανήκαν στη στέγη ή στο δάπεδο του δευτέρου ορόφου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα σύκα αποξηράθηκαν πριν καούν, επομένως μας παρέχουν την παλαιότερη μέχρι σήμερα ένδειξη για την αποξήρανση σύκων στην Μινωική Κρήτη. πηγή
Οι ιατρικές ιδιότητες των σύκων ήταν γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι θρεπτικότατοι αυτοί καρποί είναι ωφέλιμοι για το συκώτι, ανακουφίζουν τον βήχα, το άσθμα και την φαρυγγίτιδα, ενώ παράλληλα είναι άριστο καθαρτικό και διουρητικό. Η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρο είναι μεγάλη, εκατό γραμμάρια φρέσκα σύκα περιέχουν περίπου 80 θερμίδες, ενώ τα ξηρά σύκα περιέχουν 274 θερμίδες το ένα !!


«Ουδέν γαρ όντως γλυκύτερον των ισχάδων, αλλ’ ουδέ το μέλι γλυκύτερον των ισχάδων», έχει πει ο Αριστοφάνης για τα σύκα, έχει τη γνώμη δηλαδή, ότι, εκτός από το μέλι, τα σύκα είναι πιο γλυκά από κάθε τι άλλο. Όμως το ξανασκέφτεται και λέει πως ούτε καν το μέλι δεν είναι από τα σύκα  πιο γλυκό !  
Υπερβολή του Αριστοφάνη, λέω εγώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι υπέροχη η  αίσθηση της γεύσης του φρεσκοκομμένου σύκου νωρίς το πρωί!!!!!!!!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου