''....πιστή συμμόρφωση με την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων''

Ένας κλάδος που δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι και ο τομέας που ασχολείται με τις πλαστικές επεμβάσεις στον τομέα της αισθητικής.
Εκτός από την πλαστική χειρουργική, στον τομέα αυτόν συμπεριλαμβάνεται και το μπότοξ ή επεμβάσεις με λέιζερ.
Πελάτες αυτής της χρυσοφόρας βιομηχανίας ήταν πάντα η ελίτ κάθε κοινωνίας σε όλα τα κράτη.

Στην αρχή, η πλαστική χειρουργική αποσκοπούσε στην τυποποίηση των χαρακτηριστικών της φυλής και του φύλου, στην εξάλειψη των χαρακτηριστικών εκείνων που κατέτασσαν ένα άτομο στην κατηγορία του ''μη λευκού'', στην απελευθέρωση από ένα ''εκφυλισμένο σώμα''. Και λέγοντας εκφυλισμένο σώμα να θυμηθούμε ότι στις αρχές του 20ου αι., τότε που ο αντισημιτισμός ήταν ''μόδα'', παρουσιαζόταν ο λαός ο Εβραϊκός ως εκφυλισμένος, με απόδειξη την ''τυπική εβραϊκή μύτη και τα χείλη''.
Την προηγούμενη δεκαετία ο κλάδος των επεμβάσεων της αισθητικής, παρουσίαζε ανάπτυξη της τάξης του 465%!!! Και αυτό συνέπεσε με τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους.
Όμως η προβολή από τα ΜΜΕ του τρόπου ζωής των προνομιούχων τάξεων τροφοδότησε όνειρα στις χαμηλού εισοδήματος τάξεις, εκ διαμέτρου αντίθετα με το εισόδημά τους.
Σιγά σιγά καλλιεργήθηκε η λογική ότι το άτομο οφείλει να εργάζεται συνεχώς ώστε να επιτύχει την τελειοποίησή του, και τα προβλήματα, οι λύσεις τους, η επιτυχία ή η αποτυχία, εξαρτώνται απολύτως από το 'ίδιο το άτομο και όχι από το κοινωνικό σύνολο.
Έτσι αντιλήψεις όπως '' το σώμα είναι ένα κεφάλαιο που οφείλει το άτομο να αξιοποιήσει σε μια αγορά, είτε του έρωτα είτε εργασίας'' βρήκαν έδαφος και έγιναν οι μόνες λογικές επενδύσεις στο μυαλό κυρίως των γυναικών του κόσμου!
Η ανασφάλεια που συνήθως μια γυναίκα νοιώθει με το σώμα της και τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπό της, έγινε όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τη βιομηχανία των αισθητικών επεμβάσεων προς όφελός της.
Η ανακούφιση που προσφέρουν  στις γυναίκες οι  επεμβάσεις και που  δείχνουν πιστή συμμόρφωση με την κυρίαρχη τάξη των πραγμάτων, ονομάστηκε αυτοεκτίμηση! Και γιατροί πλαστικοί που κερδίζουν τα προς το ευ ζην, αυτοαποκαλούνται φεμινιστές αφού προσφέρουν αυτήν την αυτοεκτίμηση!!!!
Πώς όμως θα κέρδιζε η βιομηχανία του ''λίφτινγκ'' τις φτωχότερες τάξεις;;
Μα με τη βοήθεια χρηματοοικονομικών οργανισμών που άρχισαν να δίνουν δάνεια, στους πάντες, ακόμη και σε εκείνους που είχαν κακή οικονομική κατάσταση.
Βέβαια, αν κάποιος δεν πλήρωνε μια δόση ή την καθυστερούσε τότε το επιτόκιο μπορούσε να φτάσει και το 28% ή μπορούσε να διπλασιαστεί.
Να θυμηθούμε ότι το 2010 τον Αύγουστο, ο Γεν.Εισαγγελέας της Ν.Υόρκης ζήτησε προανάκριση για τον κυριότερο οργανισμό που παρέχει δάνεια σε όλο τον κόσμο, την Care-Credit, και των άλλων οργανισμών που παρέχουν ιατρικές πιστώσεις, γιατί κατηγορήθηκαν ότι εξαπατούσαν τους πελάτες τους.
Αυτοί οι πελάτες που είναι γυναίκες κατά 90% και λευκοί κατά 80%, στις ΗΠΑ, δαπανούσαν κάθε χρόνο σχεδόν 12,5 δισ δολάρια σε επεμβάσεις τέτοιου τύπου.
Και πώς να μην δαπανηθούν αφού κυριάρχησαν ιδέες, όπως: ''είτε το θέλουμε είτε όχι, το μόνο που μετράει στην κοινωνία μας είναι η εμφάνιση'' ή '' είναι σίγουρο ότι το καλό το πόστο το παίρνει κάποιος που δείχνει νεότερος''.....και οι υποθήκες κατοικιών μπαίνουν μια και δυο και τρεις φορές. Η μία υποθήκη πολλές φορές, αφορά δάνειο που θα δαπανηθεί σε τέτοιες αισθητικές επεμβάσεις!!!
Αλλά και αλλού, διοργανώνονται ημερίδες για άνεργες γυναίκες.............όχι για απόκτηση περισσότερων γνώσεων......όχι για οικονομική στήριξη ή, έστω, ψυχολογική, αλλά ημερίδες ομορφιάς με θέματα ''Να έχεις μεγαλύτερη θηλυκότητα'', ''να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου'' και ακούγονται δηλώσεις εμπιστοσύνης στα ''γυναικεία κόλπα'' που θα πατάξουν την ανεργία των γυναικών!!!!!!!!!!!!!!
Εν τω μεταξύ, απλές γυναίκες καναλώνονται σε ένα σύστημα που θέλει εμφάνιση, με κάθε κόστος-- προς όφελος του ίδιου του συστήματος-- υπακοή στα κελεύσματά του, τυποποίηση συμπεριφοράς και αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα των ατόμων.
Και εν τω μεταξύ κάποιοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν!!!!!!!!!

οι πληροφορίες είναι από τη ''Le Monde diplomatique'' της ''ΚΕ''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου