Μήπως η Ιστορία ακολουθεί κυκλική πορεία;;;

Πολλοί έχουν μιλήσει για την ανάγκη ίδρυσης  μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, που θα ρυθμίζει την πορεία των κρατών. Υπάρχουν και οπαδοί αυτής της ιδέας ή πραγματικότητας;, μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.
Και η ιδέα αυτή δεν είναι νέα....
Ας θυμηθούμε  τον Ζήνωνα το Στωικό φιλόσοφο,σύγχρονο του Επίκουρου..
Έχει ενδιαφέρον το σύγγραμμά του ''Περί πολιτείας'' που αναπτύσσει κοσμοπολιτικές ιδέες. Εκεί, τονίζει, πώς το Κράτος πρέπει να είναι ένα για όλο τον κόσμο και ο Νόμος να είναι κοινός για όλους τους Λαούς. Αυτός ο Νόμος πρέπει να συμπίπτει με την αρετή ( όπως την καθορίζει ο ίδιος).
Όλες οι αυτόνομες και αυτοτελείς Πολιτείες   πρέπει να συγχωνευτούν  σε μια και να ιδρυθεί το Παγκόσμιο Κράτος του οποίου πολίτες θα είναι όλοι οι άνθρωποι!!!!
Για να κατανοήσουμε το διεθνισμό του Ζήνωνα, αρκεί να πούμε ότι, στην εποχή του, οι πολιτικές συνθήκες ήταν τέτοιες  που επικρατούσαν οι προσπάθειες των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου για την κοσμοκρατορία.
Μάλιστα ο Ζήνωνας ήταν στενός φίλος του βασιλέα της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά και ανήκε στη μερίδα των φίλων των Μακεδόνων.
Κάπως έτσι δημιουργούνται οι τάσεις και οι φιλοσοφικές ιδέες...


Ο Ζήνωνας ίδρυσε τη φιλοσοφική του σχολή την εποχή που η Ελλάδα έχει χάσει την ανεξαρτησία της και έχει περιέλθει στην κυριαρχία των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, που είχαν ιδρύσει τα μεγάλα κράτη στην Ανατολή με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει οι συνθήκες και οι πολιτικές και οι οικονομικο-κοινωνικές.
Τότε λοιπόν, οι τοπικιστικές αντιλήψεις άρχισαν να ατονούν. Το εμπόριο άρχισε να παίρνει διεθνή μορφή.  Και  η αποσύνθεση της ελληνικής Πόλης -Κράτος είχε προχωρήσει πολύ.
Έτσι αρχίζει να γεννιέται το κοσμοπολιτικό συναίσθημα το οποίο '' κατά τους χρόνους εκείνους ήταν η ιδεολογία που αντικατόπτριζε  τις νέες παραγωγικές σχέσεις''!!
Στην κυρίως Ελλάδα υπάρχει πολιτική παρακμή και οικονομική κρίση. Οι πολίτες εξαθλιωμένοι ζητούν αναδασμό γης και κατάργηση των χρεών. 
Σ' αυτήν την εποχή, οι φιλόσοφοι κατανόησαν ότι έπρεπε οι άνθρωποι να κατευνάσουν την αγωνία τους και την αναταραχή και έτσι ιδρύθηκαν φιλοσοφικές θεωρίες, όπως η Στωική φιλοσοφία.
Απάντηση σ' αυτά τα προβλήματα ήθελε να δώσει η Στωική φιλοσοφία, δείχνοντας το δρόμο προς την ευδαιμονία...
Πάντως....σ' αυτή τη θέση βρισκόταν η Ελλάδα όταν οι Ρωμαίοι έκαναν την εμφάνισή τους.....
Και η Ιστορία συνέχισε να ''γράφει''!!!!
.................
Κάθε ομοιότης είναι απλά συμπτωματική......ή μήπως η Ιστορία κάνει κύκλους;;;





4 σχόλια:

  1. Είναι βαρετό να είμαι, συνεχώς, υμνητής των αναρτήσεων σου αλλά τι να κάνω αφού με αντιπροσωπεύουν πλήρως??

    Μία λύση είναι να σου προτείνω να σου αγοράσω το blog και να το ενσωματώσω στο δικό μου.

    Την μήνυση (για υποκλοπή εγκεφαλικής δραστηριότητας) πάντως δεν θα την γλυτώσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχχαχαχαχα πόσα δίνεις;;;;;
    Λοιπόν αστεία- σοβαρά, θα βρω το μπελά μου με σένα!!! Πες πες θα μείνει η κλοπή της εγκεφαλικής σου δραστηριότητας και σήμερα ισχύει ''μη σου βγει το όνομα''!!!
    Πάντως αν βρω πελατεία λόγω ικανοτήτων να διαβάζω το νου θα μοιραστούμε τα κέρδη!!!!!!χαχαχχαχα
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση,σίγουρα το όραμα κάποιων για την δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης δεν είναι κάτι καινούργιο,ξεκινάει απο μια κοσμοαντίληψη κυρίως θρησκευτική με την σκέψη πως αφού ένας είναι ο θεός ,ένας είναι ο άνθρωπος σαν γένος, γιατί να μην αποκτήσει και μια παγκόσμια κυβέρνηση; Εδώ χρειάζεται λίγο βαθύτερος προβληματισμός,αρχικά πιστεύω πως ο Ζήνωνας μιλούσε για ένα κράτος αρετής κάτι που απουσιάζει εντελώς απο τους σύγχρονους οπαδούς του πλανητισμού.Ο οικουμενισμός του Ζήνωνα δεν έχει καμμία σχέση με τον σύγχρονο οικουμενισμό ο οποίος προσπαθεί με περίεργες μάσκες να επιβάλλει οικονομική,πολιτική,πολιτιστική ένωση, στην ουσία όμως οδηγεί τους λαούς στο τέλος της ιστορίας τους αφού εξαλείφει όλες τις διαφοροποιήσεις των λαών(παραδόσεις ,έθιμα,νοοτροπίες,πιστεύω,ιδιοσυγκρασίες,χαρακτήρες)παρόλο που η διαφορετικότητα στους λαούς οδηγεί πολλές φορές τους ανθρώπους σε συγκρούσεις,αυτή η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα των λαών και ο ανταγωνισμός τους πολλές φορές δημιούργησε την εξέλιξη και την πρόοδο σε πολλές περιπτώσεις. Κατά την άποψη μου η παγκοσμιοποίηση μπορεί να γίνει ανεκτή απο τους λαούς όταν βασίζεται στην αρετή και στην δικαιοσύνη ,επειδή όμως στον κόσμο μας δεν υπάρχει ούτε αρετή αλλά ούτε και δικαιοσύνη από την πλευρά τουλάχιστον εκείνων που διαφεντεύουν τις ζωές των ανθρώπων φοβάμαι πως μόνο ισοπέδωση μπορεί να φέρει,προτιμώ να ζώ ελεύθερος και να είμαι πολίτης της χώρας μου παρά πολίτης του κόσμου και ρομποτάκι του καπιταλιστικού παγκόσμιου υπερκράτους. Καλή συνέχεια εύχομαι και καλή εβδομάδα.
    Και πάνω απο όλα καλή δύναμη...θα την χρειαστούμε όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η άποψή μου σε γενικές γραμμές δεν διαφέρει από τη δική σου luthierschool .
    Είναι γεγονός ότι οι καταστάσεις και οι τρόποι άλλαξαν αλλά οι άνθρωποι παραμένουμε ίδιοι σε όλες τις εποχές. Ο Ζήνωνας μιλούσε για το κράτος της αρετής επειδή και εκεί απουσίαζε η αρετή ...Αλλά και οι πολιτικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνοούσαν αυτή του την τοποθέτηση.
    Σήμερα φυσικά, με τόσο πληθυσμό παγκόσμιο και με την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τους λίγους φυσικό είναι οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης να είναι έντονες και δυσμενείς. Ασφαλώς και εγώ είμαι εναντίον μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.Ουτοπία είναι...Εδώ κράτη με διαφορετικές εθνότητες δεν κατόρθωσαν να διατηρηθούν και διαλύθηκαν. Απλά πιστεύω ότι μόνο τον οικονομικό έλεγχο θέλουν οι κρατούντες τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας και πειθήνιους σκλάβους-εργαζόμενους.
    Και θα το παλέψουν όπως και όσο μπορούν....
    Στο χέρι των λαών είναι .....η λύση!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή