Πανεπιστημιακό άσυλο σε δημοκρατικές χώρες έχει νόημα;;;

Να καταργηθεί το άσυλο στα πανεπιστήμια  ή είναι απαραίτητο να υπάρχει;;
Εξυπακούεται ότι το άσυλο των πανεπιστημίων είναι για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και σκέψης , των φοιτητών και των καθηγητών.
Κανείς δεν πρέπει να διώκεται γιατί εξέφρασε την άποψή του  ελεύθερα μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων.


Σε εποχές που δεν επιτρεπόταν η ελευθερία του λόγου, θεσπίστηκε και υπερασπίστηκε το άσυλο στους χώρους του πανεπιστημίου. Κι όμως καταπατήθηκε επί Χούντας μια και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν ισχύουν κανόνες δικαίου, ατομικές ελευθερίες ούτε  ελευθερία του λόγου.
Ποιο το νόημα σε χώρα δημοκρατική,  να υπάρχει άσυλο στα πανεπιστήμια;
Σήμερα, που ο καθένας μιλά και υπερασπίζεται τις απόψεις του σε όλη τη χώρα--μια ματιά στο διαδίκτυο θα σας πείσει- που ομάδες συγκροτούνται για να κάνουν πράξη, ιδέες κόντρα ακόμη και στους νόμους του κράτους, το πανεπιστήμιο έπαψε να είναι ο μόνος χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά παρέμεινε άβατο για την αστυνομία. 
Τι σχέση έχουν οι μετανάστες μέσα στους χώρους της γνώσης;;; Τι σχέση έχουν αναρχικοί και παράνομα στοιχεία που βρίσκουν χώρο να ασφαλιστούν από τις συλλήψεις εξ αιτίας αξιόποινων πράξεων;;;
Χώρος κακοποιών θα μετατραπεί το Πανεπιστήμιο;;;
Στην Ευρώπη δεν ισχύει το άβατο στις αστυνομικές δυνάμεις.
Εκεί η περιφρούρηση και ο αστυνομικός έλεγχος είναι αυτονόητος.
Εμείς κατηγορούμε για αυθαιρεσίες την αστυνομία ενώ για τους πολίτες δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά;;;
Πολλοί υπερασπίζονται το άβατο του πανεπιστημίου επειδή εκεί ''χύθηκε αίμα'' από τις εκάστοτε κινητοποιήσεις.... Αυτό έχει καταπατηθεί αφού τα πανεπιστήμια έγιναν χώροι  ακόμη και των μικροπωλητών μαύρων, που πωλούν τα λαθραία προϊόντα τους...που μπαίνουν  μέσα στο πανεπιστήμιο, για να αποφύγουν τον έλεγχο, την απέλαση ή τη σύλληψη.
Αυτό το άσυλο κατά την άποψή μου είναι εφάμιλλο με την ασυδοσία!!!
Στις ΗΠΑ τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν δική τους αστυνομία....
Τα τελευταία χρόνια -και στις δυο ακτές του Ατλαντικού - αυξάνονται οι καταγγελίες για ωμή παρέμβαση των διωκτικών αρχών στα πανεπιστήμια λόγω της αυξημένης ευαισθησίας σε θέματα τρομοκρατίας. 
Αυτό είναι και το αρνητικό της κατάργησης του ασύλου...Μα η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία μπορεί να συμβεί σε κάθε πολίτη που μιλά ελεύθερα, που γράφει τις ιδέες του, που καταγγέλλει. Και ο κάθε πολίτης,  δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πανεπιστημιακό χώρο...μόνο οι γνωστοί ''άγνωστοι'' και τώρα οι μετανάστες υποκινούμενοι από πολιτικό κόσμο...
Περιφρούρηση του δικαιώματος της ελευθερίας του ''ομιλείν'' χρειάζεται και όχι διατήρηση του ασύλου στα πανεπιστήμια που τελικά μετατρέπονται σε χώρους μακριά από τη γνώση που εξυψώνει τον άνθρωπο...
Περιφρούρηση των ελευθεριών μας και των συνταγματικών δικαιωμάτων μας χρειάζεται και όχι ελευθερία στην ασυδοσία κάποιων .....όποιοι και αν είναι!!!





6 σχόλια:

  1. Ελπίδα

    Ακριβώς όπως τα λες και χειρότερα.
    Τα Πανέπιστήμια της Ελλάδας θυμίζουν χαβούζες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα:
    Στο Φυσικό Αθήνας επί μήνες είχαν έναν ξέσκεπο σκουπιδοτενεκέ για να κρατάει ανοικτή την κεντρική είσοδο!!!!!!!!!!!!!

    Που συμβαίνει αυτό? Ούτε στην Αφρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και με τους δυο σας. ...μόνο που και εμείς όλοι μας Ελλάδα είμαστε!

    Πρέπει κάτι να γίνει να αλλάξει όλο αυτό και μάλλον θα αλλάξει αν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και καταφέρουμε να πείσουμε και τους γύρω μας να αλλάξουν. Να μην μείνουμε στα λόγια, αλλά στις πράξεις να δώσουμε ένα "φτύσιμο" στην τωρινή μορφή της εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ionnkor μόνο ένα σκουπιδοτενεκέ είδες;;;; Γιατί είχα την εντύπωση ότι θα ήταν πολλοί!!!!!!!!!
    Και ας μην προσβάλουμε την Αφρική............
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευ αγωνίζεσθαι πρέπει πολλά να αλλάξουν και πρώτα από όλα εμείς...Εκατομμύρια μικρές αλλαγές φέρνουν την πραγματική επανάσταση είπε ένας διανοούμενος... Και εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε από μας πρώτα σιγά σιγά μπορούμε να τα καταφέρουμε.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στη σύγχρονη Ελλάδα αγαπητή Αννα πολλές έννοιες έχουν διαστρεβλωθεί κι όχι τυχαία!
    Επικρατεί παντού ασυδοσία η οποία βολεύει κάποιους που κόπτονται κιόλας για τα δημοκρατικά ιδεώδη ενώ στην ουσία νοιάζονται για την προσωπική τους βολή!
    Σκέψου ότι αν καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο θα πρέπει να καταργηθεί και το βουλευτικό.Κάποια πράγματα βλέπεις πάνε πακέτο,οπως κι οι μισθοί βουλευτών δικαστικών πχ!
    Να είσαι καλά,καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη ναι στη κατάργηση ασύλου, ΝΑΙ στη κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας ...Τώρα σκέφτομαι να πω το ''ναι '' για τη μείωση μισθών και στους δικαστικούς γιατί τότε................κλάψε μας!!!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή