Νέες προτάσεις για γιατρούς- νοσηλευτές-φοιτητές Ιατρικής...........

Πέρασαν τα Χριστούγεννα και άρχισαν ξανά να μας απασχολούν τα θέματα της πολιτικής και του σχεδιασμού της κυβέρνησης,  για πολλούς κλάδους εργασίας.
Ο λόγος σήμερα αφορά τους γιατρούς και ό,τι σχεδιάζει το υπουργείο για τους μετέπειτα αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής και όχι μόνο.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δίνουν πρωτιά στη χώρα μας σε γιατρούς. Έχουμε ,λένε, ένα γιατρό για κάθε μία πολυκατοικία!!!!
Τώρα γιατί εγώ δεν βρίσκω γιατρό εύκολα ή γιατί θα πρέπει να περιμένω τόση ώρα στον προθάλαμο των επειγόντων περιστατικών για να με δει γιατρός αυτό είναι θέμα προς συζήτηση.
Πρώτοι λοιπόν σε γιατρούς ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη και τρίτοι από το τέλος σε νοσηλευτές. 
Πώς θα υποχρεώσεις κάποιον να σπουδάσει νοσηλευτής αν δεν το επιθυμεί;;;; Κάνοντας ίσως δυσεύρετη την απασχόληση γενικά  και δελεαστική  τη νοσηλευτική ...
Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας δίνουν  έμφαση  στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του νοσηλευτή και στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συνδρομή του πανεπιστημίου, ώστε να αναβαθμιστούν οι σπουδές και η πρακτική εξάσκηση.
Τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι κλινικές δεν παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού αφού μετά την εκπαίδευση των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαταλείπεται το δημόσιο  και προτιμάται το ιδιωτικό από τους νοσηλευτές .
Πάντως τα δύσκολα θα έρθουν για τους γιατρούς και τους μελλοντικούς φοιτητές και υποψήφιους της Ιατρικής.
Μελετάται να γίνουν δύσκολες οι  εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο  και δύσκολη φοίτηση ώστε να βγαίνουν περισσότερο καταρτισμένοι οι μελλοντικοί γιατροί αλλά και να περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων. Τα πανεπιστήμια είπαν ότι μόνο με λιγότερους φοιτητές θα γίνεται σωστότερη δουλειά.
Ακόμα θα περιοριστεί ο αριθμός των γιατρών που έρχονται απέξω!!!


Και με τους ήδη Πανεπιστημιακούς γιατρούς, θα υπάρξει σύγκρουση σίγουρα αφού μελετάται να είναι υποχρεωτικό το ιατρείο στα νοσοκομεία και το ιδιωτικό ιατρείο των καθηγητών θα υπάρχει μετά από προϋποθέσεις!!
Το σίγουρο είναι ότι δίνεται βάση στο ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που πιστεύω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αλλά δεν έχει εξηγηθεί πώς έχουμε τόσους γιατρούς αλλά και τόσες ελλείψεις σε επαρχιακά νοσοκομεία. Είναι γεγονός ότι δεν επιλέγουν οι γιατροί την επαρχία αλλά αν υπάρχει πληθώρα γιατρών τότε θα πιστέψουμε ή ότι απασχολούν πολλούς τα νοσοκομεία, περισσότερους από όσους χρειάζονται ή προτιμούν την ανεργία οι γιατροί από μια θέση στην επαρχία.
Μήπως όμως με τους τόσους περιορισμούς φύγουν οι γιατροί από το δημόσιο νοσοκομείο;;
 Εξετάζεται ακόμη, «το πτυχίο να μην σημαίνει απα­ραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος». Θα έχουμε δηλ γιατρούς που θα ασκούν άλλο επάγγελμα;;;; Ή την άσκηση της ιατρικής θα την ακολουθήσει  η νοοτροπία του μέσου;;;
Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας έχουν συστήσει επιτροπές, οι οποίες θα αξιολογήσουν τα θέματα στελέχωσης της Υγείας και θα προτείνουν λύσεις.
Οι επιτροπές θα παραδώσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες μέρες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Κρίσιμο θεωρείται το θέμα «παραγωγής» γιατρών.

Για να δούμε λοιπόν προς τα πού θα ''φυσήξει ο άνεμος'';;; 
Γιατί η αλήθεια είναι ότι το σύστημα της υγείας νοσεί και μάλιστα επικινδύνως!!!


περισσότερες πληροφορίες







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου