''Φθηνά'' τη γλύτωσε η ΕΑΒ για την μόλυνση του Ασωπού

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω  την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος! 
Έχω γράψει κατά καιρούς και σε άλλη ιστοσελίδα μου για την κατάσταση του Ασωπού ποταμού.


Ανάμεσα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι και της ΕΑΒ. 
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, μετά από εκθέσεις που συνέταξαν στις 30 Ιουλίου του 2010 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος,  προέκυψε ότι από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε οκτώ από τα εννέα σημεία εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που κυμαίνονται από 57 έως 141 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. 
Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ ,αρκεί και η παραμικρή ποσότητα εξασθενούς χρωμίου για να προκαλέσει καρκίνο! Το  Ινστιτούτο Τοπικής Aειφόρου Ανάπτυξης στα Οινόφυτα υποστηρίζει ότι έχει ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο στο αίμα των εργαζομένων από 4 έως 12 μικρογραμμάρια!!!!
Η ΕΑΒ έχει εννέα αγωγούς οι οποίοι ξεβράζουν τα απόβλητα της βιομηχανίας στον Ασωπό ποταμό! 
Και βεβαίως τιμωρήθηκε για τα απόβλητα της που είναι τοξικά και φυσικά λίαν επικίνδυνα για τους πολίτες...Η τιμωρία της είναι .............η επιβολή προστίμου από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις περιβαλλοντικές  της παραβάσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα το πρόστιμο θα είναι της τάξης των 220.000 ευρώ.
Τι είπε  η ΕΑΒ για το πρόστιμο;; 
«Το σύνολο των φερόμενων παραβάσεων δεν σχετίζεται με διαπιστωμένη ρύπανση ή υπέρβαση οποιονδήποτε ορίων» και ότι οι παραβάσεις της δεν επιβαρύνουν το υπέδαφος. 
Δηλαδή, άχρηστοι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος!!!!!!!!! 
Άχρηστο και το Ινστιτούτο Τοπικής Aειφόρου Ανάπτυξης στα Οινόφυτα!!
Καμιά εξήγηση για την εικόνα του Ασωπού ποταμού....Μόνο να  αυτοπροσδιορίζεται ως  Πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό,κατόρθωσε η ΕΑΒ, να  απαριθμεί τα υπογεγραμμένα συμβόλαια αξίας 500 εκ. ευρώ με κορυφαίες εταιρείες και τις επενδύσεις ύψους 6 εκ. ευρώ σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες όπως επίσης και το ενδιαφέρον της για την δημιουργία μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων. Η ΕΑΒ αποδίδει το πρόστιμο στην ελλιπή αδειοδότηση και επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία. 
Σχετικά δε με άλλα θέματα που εντοπίζουν οι επιθεωρητές, όπως η μη υποβολή σχεδίου διαχείρισης πτητικών οργανικών ενώσεων, αλλά και υπερβάσεις στις τιμές  του δείκτη αιθάλης και του διοξειδίου του άνθρακα, η βιομηχανία υποστηρίζει ότι κινούνται σε αποδεκτές τιμές και ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί κυρίως φυσικό αέριο.
Τελικά, κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση του ποταμού, για τις καλλιέργειες της γύρω περιοχής που τα προϊόντα  είναι επιβαρυμένα με τοξικά στοιχεία και πωλούνται σε όλη τη χώρα, ούτε για το μεγάλο αριθμό θανάτων από καρκίνων των κατοίκων της περιοχής.
''Το θέμα είναι υπερτιμημένο''!!! Αυτή ήταν παλαιότερη απάντηση της εταιρείας , αφού εκείνο που την ενδιαφέρει είναι οι εργασίες που έχει αναλάβει και που, σημειωτέον, καμιά χώρα δεν δέχθηκε να κάνει στο έδαφος της..
H EAB έχει αναλάβει από την αμερικάνικη εταιρεία Lockheed Martin, που κατασκευάζει τα F 16, ένα έργο το οποίο δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλλον που έχει αναληφθεί από ελληνική εταιρεία και γίνεται σε ελληνικό έδαφος, αφού καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχτηκε να γίνουν αυτές οι εργασίες στο έδαφός της. Kι αυτό γιατί μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που ανέλαβε αντίστοιχο έργο από την αμερικάνικη εταιρεία (για τα F35), δεν τηρείται τελικά η περιβαλλοντική νομοθεσία!
Tο έργο αφορά σε εργασίες συντήρησης, δηλ αφαίρεση βαφής και επιχρωμίωση των πολεμικών αεροσκαφών F 16. Στο παρελθόν, παρόμοιες εργασίες γίνονταν στις HΠA και είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές (με βασικό υπαίτιο το εξασθενές χρώμιο) και χαμένες αγωγές από τη Lockheed Martin αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους η αμερικάνικη εταιρεία στράφηκε στο εξωτερικό και αφού δεν μπόρεσε πουθενά αλλού ήρθε στην Ελλάδα και στην EAB.

Επικαλούμενη η εταιρεία συχνά, την κρισιμότητα του ρόλου και των δραστηριοτήτων της, αλλά και τα συμβόλαια συντήρησης αεροσκαφών με το NATO, η διοίκηση της βιομηχανίας κατάφερνε εδώ και χρόνια να ξεγλιστρά από το νόμο και να ξεπλένει τις περιβαλλοντικές της αμαρτίες, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. 
 Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Aυγούστου το ΣτE αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του νομάρχη που ζητούσε την παύση της λειτουργία της, επιβάλλοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα παρακολούθησης των αποβλήτων της βιομηχανίας, το οποίο περιλαμβάνει εβδομαδιαίες δειγματοληψίες από την ίδια και σε μηναία βάση από ανεξάρτητο φορέα (EMΠ). 
Σήμερα θα πληρώσει στην κυριολεξία , την ανευθυνότητα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με ένα σχετικά μικρό ποσό.
Τα αποτελέσματα της μόλυνσης επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών, μολύνουν τα προϊόντα που πωλούνται σε όλη τη χώρα και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.
Οι τοξικές ουσίες δεν καταπολεμούνται με χρηματικά ποσά!!
Μας αφορά όλους τελικά και όχι μόνο τους κατοίκους της γύρω περιοχής!!!
Ας μην το προσπερνάμε!

πηγές    ΕΔΩ
       και ΕΔΩ
       και ΕΔΩ




4 σχόλια:

  1. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ. ΑΛΛΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΓΛΥΤΩΝΕΙ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΛΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΨΑΡΕΜΑ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΟΙ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΙΣΧΗ. ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΕΠΟΧΗ.....ΤΣΙΓΚΟΣ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Vicky εδώ πρόκειται για μια δημόσια εταιρεία που μολύνει επικίνδυνα για την υγεία μας...Πώς να απαιτήσει η κυβέρνηση από τους ιδιώτες περιβαλλοντική συνείδηση αν οι κρατικές επιχειρήσεις συμπεριφέρονται επικινδύνως;;;
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...σε καταλαβαίνω απόλυτα! Ζω με την οικογένειά μου κάτω από τα φουγάρα της ΔΕΗ (Πτολεμαϊδα-Κοζάνη)! Μας χρυσώσανε το χάπι (μικρή ανεργία, μεγάλοι μισθοί) και τώρα μας μείνανε μόνο ασθένειες, χήρες και κανένας, μα κανένας συνταξιούχος....(όλοι πάνε σιγά-σιγά ή και με γοργό βήμα κάποιοι στο καρκίνο!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευ αγωνίζεσθαι..
    Eίναι φοβερό !!! Πολλοί μιλούν για επενδύσεις και δουλειές στον κόσμο...Μα για ποιους πολίτες λέω εγώ;;;; Σε λίγο ή άρρωστοι θα είμαστε όλοι και δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε ή θα ''φεύγουμε'' ένας ένας βασανισμένα και πρόωρα. Για ποιους γίνονται λοιπόν οι επενδύσεις;;;
    Θα πρέπει σύσσωμοι όλοι μας να το παλέψουμε και να αντιδράσουμε σε αυτή την μόλυνση.Θέλουν επενδύσεις;;;; Με νόμους και σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο !!!
    Έλεος πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή