Πρώτη του τελευταίου μήνα του χρόνου!!!


Καλό μήνα! Μπήκαμε και στον τελευταίο μήνα του χρόνου αλλά τον πρώτο του χειμώνα...Ο Δεκέμβρης ή Δεκέμβριος οφείλει την ονομασία του στη σειρά του που ήταν, σύμφωνα με το πρώτο ρωμαϊκό ημερολόγιο ...δέκατος! Τότε ο χρόνος ξεκινούσε από το Μάρτιο. Αργότερα, το 1564 μετά την έκδοση του Εδίκτου του Καρόλου Θ' διατήρησε την ονομασία του αν και το έτος ξεκινούσε από τον Ιανουάριο.
Ο αυτοκράτορας Κόμμοδος έδωσε στο μήνα αυτό την ονομασία Αμαζών, σε ένδειξη τιμής για τη σύζυγό του, της οποίας τη μορφή, ως Αμαζόνας, είχε χαραγμένη στον δακτυλιόλιθό του .

Κατά την 21η προς την 22η Δεκεμβρίου, ο ήλιος εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερω και αρχίζει  ο χειμώνας.  Είναι η συντομότερη σε διάρκεια μέρα του έτους. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της μεταβλητής διαφοράς ανάμεσα στον μέσο και τον αληθινό ήλιο, ο ήλιος αρχίζει να επιβραδύνει τη δύση του από τις 13 Δεκεμβρίου.
Ο μήνας Δεκέμβρης είναι φημισμένος για δυο πράγματα: Τα Χριστούγεννα και τα κρύα που φέρνει.
Η γιορτή των Χριστουγέννων του έδωσε τις ονομασίες Χριστουγεννάς ή Χριστογγενάς και Χριστουγεννάρης στη Ρόδο και Πόντο, Χριστουγεννιάτης στη Λέσβο, Χριστουγεννίτης στη Χαλκιδική,  Χριστιανάρης στον Πόντο, Άσπρος μήνας ή Ασπρομηνάς στην Μακεδονία. 
Το δυνατό κρύο συσχετίστηκε παρετυμολογικά με τα ονόματα αγίων που γιορτάζουν το μήνα αυτό. 

Έτσι λέγεται: ''Αι- Βαρβάρα βαρβαρώνει, Αι  Σάββας σαβανώνει, Αι Νικόλας παραχώνει'' εξαιτίας του χιονιού που πέφτει αυτό το τριήμερο που το ονομάζουν ''συναιρετικά'' Αι-νικολοβάρβαρα. Και επειδή ''το κρύο αντρειώνει''αυτές τις ημέρες, και μάλιστα όπως πίστευαν παρασυρμένοι και πάλι παρετυμολογικά, από την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, δηλαδή την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, ο Δεκέμβριος ονομάστηκε και Αντριάς. Σε ορισμένα μέρη πίστευαν ότι οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις γίνονται την ημέρα των Χριστουγέννων όπως στη Μεσσηνία που τα Χριστούγεννα ονομάζονταν και Χριστόχιονα!

Στην αρχαιότητα ο Δεκέμβριος ήταν ο 6ος μήνας του Αθηναϊκού έτους και ονομαζόταν Ποσειδεών, εξαιτίας των θυσιών που γινόταν αυτόν το μήνα προς τιμή του θεού Ποσειδώνα για να τον εξευμενίσουν μπροστά στο χειμώνα που ερχόταν.

Παροιμίες που έχουν σχέση με το μήνα Δεκέμβρη:
.Δεκέμβρη με τα κρύα σου πώς θα ξεχειμωνιάσω. Το χιόνι του Δεκέμβρη, χρυσάφι του καλοκαιριού.
.Το Δεκέμβρη παραμύθι και τον τρυγητή τραγούδι. Το τραγούδι με τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι.
.Να ναι Χριστούγεννα στεγνά, τα Φώτα χιονισμένα, χαρά σε κείνο το γεωργό που τα 'χει όλα σπαρμένα.
.Να ναι Χριστούγεννα στεγνά, τα Φώτα χιονισμένα, και τα Λαμπρά βρεχούμενα, αμπάρια γιομισμένα.
Η παράδοση θέλει το Δεκέμβρη στη Λήμνο να κάνουν κόλλυβα οι ζευγάδες, να τα πηγαίνουν στην εκκλησιά για να τα διαβάσει ο παπάς και να τα ρίχνουν έπειτα στην ''ταγή'' για τα ζώα.
Του Δεκέμβρη ''η μέρα καλημέρα καλησπέρα'' έλεγαν οι παλιοί, για να δείξουν πόσο μικρή μέρα έχει ο μήνας. 
Για τους ορθόδοξους, η πραγματική αρχή του καινούργιου χρόνου είναι τα Χριστούγεννα. 
Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου, με την (από θρησκευτική άποψη) αιτιολογία ότι αν κάτι κάνει τον χρόνο καινούργιο, δεν είναι η εναλλαγή των αριθμών, αλλά η είσοδος του Υιού και Λόγου του Θεού στον χρόνο της ιστορίας του ανθρώπου. 

Καλό μήνα λοιπόν και καλές προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα!!!




πηγή  Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE
           και  ΕΔΩ
                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου