Μπορείς να γίνεις και εσύ....Πυθία;;

     Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά περιοδικά, το New Scientist, έρχεται να δικαιώσει τους ανθρώπους που προβλέπουν το μέλλον και τόσο έχουν αμφισβητηθεί.
Ο καθηγητής ψυχολογίας Ντάριλ Μπεμ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, έκανε εννέα πειράματα και διαπίστωσε πως στα οχτώ από αυτά οι συμμετέχοντες χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, έκαναν μελλοντικές προβλέψεις, όπως ερωτήματα και λέξεις που θα τους έδιναν, θέση των εικόνων κ.α.
  Οι προβλέψεις τους ήταν τέτοιες ώστε να αποκλειστεί η σύμπτωση. Η έρευνα επισημαίνει πως ο άνθρωπος, όχι μόνο μπορεί να δει το μέλλον, αλλά και με τις πράξεις του να το επηρεάσει!
Ένας άλλος Αμερικανός ψυχολόγος, ο Γιόακιμ Κρούγκερ, μόλις έμαθε τα αποτελέσματα των πειραμάτων και της έρευνας, αντέδρασε πολύ λέγοντας πως είναι «γελοίο» να πιστεύει κανείς πως οι άνθρωποι διαθέτουν μαντικές ικανότητες. Αναγνώρισε όμως και αποδέχτηκε πως η διαδικασία και η μεθοδολογία των πειραμάτων ήταν σωστή.
Υπάρχει στ' αλήθεια η δυνατότητα των ανθρώπων να προλέγουν το μέλλον;;;
Αν ναι ....τότε τα μέντιουμ θα αποκτήσουν πολύ δουλειά και σεβασμό από τους αμφισβητίες...

Όμως ας θυμηθούμε και λίγα για την Πυθία, στις προβλέψεις της οποίας ''ακουμπούσαν'' μεγάλοι ηγέτες του αρχαίου κόσμου..........
 Η Πυθία δεν ήταν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά η εκάστοτε πρωθιέρεια  του θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών η οποία, ευρισκόμενη σε έκσταση  μετέφερε τους χρησμούς των θεών. Οι χρησμοί της ήταν διατυπωμένοι με τρόπο συνήθως λακωνικό, διφορούμενο και δυσνόητο.
   Η λέξη "πυθία" πιθανότατα προέρχεται από τον «πύθωνα», ένα φίδι - δράκο που σκότωσε κατά τη μυθολογία ο Απόλλωνας για να κυριεύσει το χώρο του μαντείου στους Δελφούς. Αρχικά η Πυθία εκλεγόταν από τις ευγενικής καταγωγής παρθένες των Δελφών αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να είναι ηλικίας πάνω από 50 χρόνων. Πρώτη Πυθία του Μαντείου των Δελφών κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η Φημονόη.
    Πριν από κάθε χρησμοδότηση η Πυθία  έπινε νερό από την Κασταλία πηγή, μασούσε φύλλα δάφνης και ανέβαινε σ' ένα σκαμνί με τρία πόδια. Κάτω από το σκαμνί έβγαιναν αναθυμιάσεις από διάφορα βότανα που καίγονταν απελευθερώνοντας υψηλές ποσότητες μεθανίου. 
Έτσι η Πυθία ερχόταν σε έκσταση και έβγαζε ασυνάρτητες κραυγές. Οι ιερείς της "μετέφραζαν" τις κραυγές  σε έμμετρους χρησμούς, με διφορούμενη πάντα σημασία. 
Η "Πυθία" ανήκε στις πρώτες "Σίβυλλες" της αρχαιότητας και ήταν ιερό πρόσωπο όπως όλοι οι μάντεις.

πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου