Η ανεργία των πτυχιούχων...

Το θέμα των άνεργων νέων είναι μεγάλο και έχει αναλυθεί αρκετά..Έχω διαβάσει πολλές απόψεις και αρκετές εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους!
Καταθέτω και εγώ την άποψή μου, μετά από τόσες εντυπώσεις που μου δημιουργήθηκαν από όσα διάβασα!

Η ανεργία είναι ο εφιάλτης κάθε πολίτη, που χρειάζεται εργασία για να εξασφαλίσει αξιοπρεπή επιβίωση.
Σήμερα, το περιβάλλον το οικονομικό δεν ευνοεί  εύρεση εργασίας. Επιχειρήσεις απολύουν συνεχώς, χρησιμοποιώντας την απόλυση ως πρώτο μέσον αντιμετώπισης της ύφεσης. Έτσι αποδυναμώνεται η δυνατότητα κατανάλωσης και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Στη χώρα μας τα πράγματα είναι χειρότερα. Γιατί ποτέ δεν έδινε ευκαιρίες αξιοκρατικές στους νέους ,ειδικά στους  πτυχιούχους, αφού εξακολουθούσε και εξακολουθεί κατά ένα μέρος, να ισχύει  το ''μέσον''!!
Στις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάπως διαφορετικά...Οι ευκαιρίες υπάρχουν, οι επιχειρήσεις λειτουργούν περισσότερο με νέα, φρέσκα μυαλά  και δίνουν τις θέσεις εργασίας περισσότερο αξιοκρατικά!
Αποτέλεσμα για τη χώρα μας, είναι να φεύγουν νέοι πτυχιούχοι κατά κύριο λόγο, για άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης και ας είναι το  οικονομικό τοπίο σε όλη την Ευρώπη αρκετά θολό...Ο καθένας όμως ελπίζει περισσότερο σε θολό περιβάλλον παρά σε απόλυτο σκοτάδι!!
Νέα μετανάστευση λοιπόν παρατηρείται στη χώρα μας.Πτυχιούχοι που κάνουν το μεταπτυχιακό τους εκτός Ελλάδας δεν γυρνούν πίσω ή πτυχιούχοι που δεν βρίσκουν δουλειά εδώ,φτιάχνουν το μέλλον τους εκτός της χώρας.
Όπως και την περίοδο της μετανάστευσης σε Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία κυρίως, που η χώρα έχασε ένα μεγάλο μέρος εργατικού δυναμικού, με θέληση και όρεξη για δημιουργία, έτσι και τώρα, χάνει ένα μεγάλο μέρος επιστημονικού δυναμικού!

Πολλοί έχουν  εξηγήσει τους λόγους και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν ή να ''εφευρεθούν''!!
Αλλά και κάποιοι έχουν κατηγορήσει τους νέους  των 700 ευρώ --σήμερα 500 ευρώ--και μάλιστα τους πτυχιούχους, ως τεμπέληδες, αδαείς, απαίδευτους, καλοπερασάκηδες, ανεύθυνους, στείρους από ιδέες, φοβισμένους να πάρουν ρίσκο, ανθρώπους που ζουν με τους γονείς τους, που από
το χαρτζιλίκι τους ζουν και διασκεδάζουν. Τους παρουσιάζουν ότι θεωρούν εαυτούς ως ''εκλεκτούς του Θεού '' γι αυτό ζητούν διευθυντικές θέσεις με το που παίρνουν το πτυχίο τους, τους κατηγορούν για λάθος εκπαιδευτικές επιλογές, για απαιτήσεις έξω από την πραγματικότητα!!

Το να είναι κανείς απόλυτος είναι λάθος!!! Ασφαλώς και υπάρχουν και αυτοί οι νέοι...Οι τεμπέληδες που περιμένουν μια θέση εργασίας, από το ''μπάρμπα από την Κορώνη'' του θείου του φίλου της νύφης της αδελφής του πατέρα τους!!!!!
Ασφαλώς και υπάρχουν και νέοι που ζουν από το χαρτζιλίκι των γονιών τους, ψάχνοντας θέση εργασίας, στο αντικείμενο που σπούδασαν!
Ασφαλώς και δεν ρισκάρουν και είναι και απαίδευτοι!!!
Όμως, κύριοι, γιατί στο εξωτερικό βρίσκουν, όσοι έφυγαν, θέση ανάλογη των προσόντων τους;;; Και να μην ξεχνάμε ότι επαγγελματική εμπειρία αποκτά κανείς όχι από το Πανεπιστήμιο αλλά από την εργασία.Τους δίνουν εδώ οι επιχειρηματίες την ευκαιρία που δίνουν οι συνάδελφοί τους Ευρωπαίοι;;;

Αν διαβάσει κανείς τις στατιστικές της χώρας μας, θα δει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των πτυχιούχων εργάζεται σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενό τους..
Μάλιστα, κατέχουν πολλοί, μα πάρα πολλοί, θέσεις κλειδιά, χωρίς αξιοκρατία και χωρίς προσόντα μόνο και μόνο με το γνωστό ''μέσον''!
Το θέμα τώρα του ρίσκου είναι πολύπλευρο.  Ποιος όμως, μπορεί να κατηγορήσει ένα νέο που δεν ρισκάρει;;; Πόσο εύκολο είναι να δανειστεί ο ανειδίκευτος πτυχιούχος από τράπεζα για να ανοίξει δική του δουλειά;;;
Στη χώρα μας, στη χώρα της γραφειοκρατίας, του καρτέλ, του άγριου ανταγωνισμού, ποιος νέος μπορεί να αναρριχηθεί κάνοντας εφαρμογή τα δικά του όνειρα και τις νέες ιδέες που τυχόν έχει;;;Σε μια κλειστή αγορά δεν είναι εύκολο το ''επιχειρείν''!!!
Ας είμαστε ρεαλιστές! Το να κατηγορείς είναι μια εύκολη, μάλλον πανεύκολη υπόθεση!!! Το να βλέπεις σφαιρικά ένα θέμα και να ζυγιάσεις τα υπέρ και τα κατά θέλει δυνατότητες!!!
Παραδείγματα  εργαζομένων Ελλήνων στο εξωτερικό θα βρει κανείς πάμπολλα!!!
Με άδειες που ο επιχειρηματίας δεν τις ''κόβει'' με απειλή την απόλυση, με ρεπό, με 8άωρο, με αναγνωρισμένες υπερωρίες άλλοτε ως χρήμα και άλλοτε --όπως στις Βρυξέλλες , με ρεπό!!
Αλλά και στο εξωτερικό υπάρχουν πάμπολλα αρνητικά για τους εργαζόμενους..Κι όμως δεν αποφασίζουν να γυρίσουν πίσω, στη χώρα τους, την πατρίδα μας, γιατί τα αρνητικά είναι περισσότερα εδώ!
Στην Ελλάδα κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που, οι περισσότερες, προσλαμβάνουν υπαλλήλους για όλες τις δουλειές και φυσικά ως οικογενειοκρατικές, δεν δέχονται νέες ιδέες και νέες μεθόδους!
Ούτε φυσικά αναγνωρίζουν, πάμπολλες φορές, τα νόμιμα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων!!!
Η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή επικρατούν!!!
Και όσο δεν ''γκρεμίζεται '' αυτό το σύστημα για να ξαναχτιστεί από την αρχή, όσο δεν δίνεται ώθηση για πάταξη  της ύφεσης, όσο δεν επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας ,τόσο το  οικονομικό περιβάλλον θα είναι εχθρικό για τον νέο εργαζόμενο..
Και τώρα με τις απολύσεις θα γίνει τρομακτικό!!!!

Εδώ, υπάρχουν μαρτυρίες νέων εργαζόμενων στην Ευρώπη, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά των χωρών που τους φιλοξενούν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου