Η Ίμβρος η πολύπαθη!



29 Οκτωβρίου, βάνδαλοι κατέστρεψαν 78 χριστιανικούς τάφους στην Ίμβρο!
29 Οκτωβρίου ήταν η επέτειος ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας!
Και οι φανατικοί, βρήκαν προφανώς, τρόπο να εορτάσουν...........και να θυμίσουν το πόσο πολύπαθο είναι το νησί της Ίμβρου.
Η Ίμβρος ,το νησί που ''έχει πεδιάδες όπως η ξερή Λήμνος και ψηλά βουνά όπως η Σαμοθράκη, εδώ όμως κυλούν ποτάμια και ρυάκια, φύονται αειθαλή φυτά, υπάρχουν κήποι και αμπέλια και θηράματα κάθε είδους λαγοί, ορτύκια, πέρδικες, περιστέρια.......Εδώ οι θεριστές βρίσκουν δροσιά κάτω από τα σκιερά φυλλώματα και σβήνουν τη δίψα τους στις δροσερές πηγές. Εδώ οι κυνηγοί και όλοι οι περαστικοί χορταίνουν με τους καρπούς...........'' όπως  το εγκωμίασε ο νομοφύλακας και διάκονος Ιωάννης Ευγενικός , γύρω στο 1430.

Η Ίμβρος θεωρείται ότι πήρε την ονομασία της από την τοπική θεότητα Ίμβραμος που λατρευόταν στο νησί. Στην αρχαιότητα ανήκε, μαζί με τη γειτονική Λήμνο, στην Αθηναϊκή Συμπολιτεία.
 Μετά τη  ναυμαχία  της Σαλαμίνας,  ο Μιλτιάδης κατέκτησε το νησί. Οι Αθηναίοι ίδρυσαν εκεί αποικία περί το 450 π.Χ., την οποία διατήρησαν τους επόμενους έξι αιώνες.
Γύρω στον Α' παγκόσμιο πόλεμο, το νησί παρέμεινε στην Τουρκία ,παρότι ο πληθυσμός του ήταν κατά 92% ελληνικός!
Το 1920 η Συνθήκη των Σερβών , έδινε τα δυο νησιά στην Ελλάδα.
Έρχεται όμως η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης!
Η Ίμβρος περιέρχεται στην Τουρκία τελικά, μαζί με την Τένεδο και με εκτενή αυτονομία ,όπως προέβλεπε η συνθήκη.
Βεβαίως γνωστά είναι τα γεγονότα του τουρκικού κράτους , που καταπάτησε πολλές φορές την συνθήκη , ενάντια στους κατοίκους.
Το 1926, ανακαλούνται όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Τουρκία και βεβαίως και της Ίμβρου..............η πρώτη παράβαση..
Η πρόβλεψη τοπικής αστυνομίας, ελεγχόμενη από την ελληνική μειονότητα, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.....
Απαγορεύτηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία..........και άρχισε  τότε ένας εποικισμός από την Τουρκία, άνευ προηγουμένου..........με σκοπό την αλλοίωση του πληθυσμού, τον διωγμό  των Ελλήνων και την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους σε εξευτελιστικές τιμές ...........
Δημιουργήθηκε επίσης στο νησί, ανοικτή φυλακή από Τούρκους βαρυποινίτες, που σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους....
Σήμερα μερικοί γέροντες θυμίζουν τον ελληνικό πληθυσμό του νησιού..
Αλλά οι διωγμοί και οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων του ελληνικού πληθυσμού, είναι η μαύρη σελίδα της ιστορίας του τουρκικού  πολιτισμένου κράτους.
Τα γεγονότα της Κύπρου το 1960,είχε ως προοίμιο την δεκαετή περίοδο των διωγμών στο νησί .
1964.... και η πολυμέτωπη επίθεση ξεκίνησε:
7 σχολεία -6 δημοτικά και 1 γυμνάσιο- έκλεισαν. Τα κτίρια κατασχέθηκαν ...
Απαλλοτριώσεις καλλιεργημένης γης  και βοσκοτόπια, λεηλασίες ναών και κατοικιών, μέχρι το 1974, είναι μερικές  μόνον ενέργειες!
Και τότε, στις 20 Ιουλίου  ημέρα Σάββατο ,τότε που έγινε η εισβολή στην Κύπρο, έγινε ταυτόχρονα και η εφαρμογή του καλά οργανωμένου σχεδίου, της εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου που είχε μείνει στον νησί...
Απαγορεύτηκε η έξοδος των Ιμβρίων από τα χωριά τους, στρατός πλήρως οπλισμένος εξήλθε από τα στρατόπεδα του νησιού και δίνοντας όπλα σε εποίκους-- Τούρκους δηλ που έφεραν να κατοικήσει στο νησί από τα βάθη της Τουρκίας-- άρχισαν την εθνοκάθαρση.
Οι Ίμβριοι κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά από  εντολή, άφησαν αφύλακτα τα κοπάδια τους, που έτρεχαν εδώ και εκεί ,κυνηγημένα και αυτά από τους διώκτες τους σε βουνά και σε λόγγους...
Ψαράδες πήραν την εντολή να δώσουν τα πλεούμενά τους στις αρχές ,κυνηγοί διατάχθηκαν να παραδώσουν το όπλο τους, καταστήματα έμειναν κλειστά εκτός των εποίκων που απαγορεύτηκε να πωλούν σε Ίμβριους κατοίκους οτιδήποτε...
Εκτός από ψωμί και αυτό λίγο....
Το Κάστρο και το Γλυκύ εκκενώθηκαν ...τα σπίτια παραβιάστηκαν και λεηλατήθηκαν, ορισμένα δόθηκαν σε εργάτες Τούρκους φερμένους από τα παράλια της Μαύρης θάλασσας ή από τα βάθη της Τουρκίας!
75οοο αιγοπρόβατα έχασαν οι κάτοικοι, 3000 κυψέλες έπεσαν στα χέρια των βάρβαρων, που αφού τρύγησαν το μέλι τις παρέδωσαν στη φωτιά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας και βιαιοπραγίες εναντίον των αμάχων κατοίκων....μόνο και μόνο γιατί ήταν μειονότητες ,διήρκεσαν 15 μέρες!!
Η σκοτεινότερη πλευρά του ανελέητου διωγμού των κατοίκων , είναι ανείπωτη!
Όλος αυτός ο πόνος, η αδικία και οι επιθέσεις εναντίον απλών ,άοπλων κατοίκων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας , θεωρούνται παλιές ιστορίες.
Γύρισμα σελίδας είναι αυτό που επιδιώκει η γειτονική μας χώρα...
Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν..........
Αυτό που με τόσο μεράκι ενορχήστρωσε ο φανατισμός τους και ανέχτηκε η χώρα μας,  θέλουν ,όχι μόνο να ξεχαστεί, αλλά και να σβηστεί από τη μνήμη της Ιστορίας!!
Κι όμως , δεν σεβάστηκαν τις μειονότητες, δεν διόρθωσαν -έστω και κατόπιν εορτής- τις αδικίες και την καταπάτηση συνθηκών....αλλά κόπτονται για την θρησκευτική μειονότητα μας στη Θράκη....που τη βαπτίζουν Τουρκική...
Διδάσκουν στα σχολεία τους :
Ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι υπό ελληνική κατοχή...
Ότι δικά μας νησιά βρίσκονται στα χωρικά τους ύδατα , άρα αυτά τα νησιά πρέπει να περιέλθουν στην Τουρκία.
..............................
Πώς να γυρίσεις σελίδα και να ξεχάσεις όταν κάτω από την επιφανειακή τους εκδημοκράτηση, οι αντιλήψεις παραμένουν;;;;;;;;
Η θύμηση είναι υποχρέωση των πολιτών για να μην ξαναζήσουν παρόμοια δεινά!!!

3 σχόλια:

  1. Όσα δημοψηφίσματα και να κάνουν την έννοια της Δημοκρατίας δεν θα την αντιληφθούν ποτέ, ούτε θα την κάνουν κτήμα τους!Όλα τα χρόνια της ιστορίας τους είναι σημαδεμένα από καταπατήσεις δικαιωμάτων, διωγμούς, και γενοκτονίες.
    Δεν θα αλλάξουν ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάς για τους Τούρκους έτσι;;; Το θέμα δεν είναι τα δημοψηφίσματα ,είναι η εκδημοκράτηση μέσω του συντάγματος που άλλαξαν...
    Αλλά είναι τόσο ανεπαίσθητες οι αλλαγές που δεν φαίνονται .Εξάλλου έχουν και το θράσος να απαιτούν ότι δεν κάνουν...
    Πρέπει να θυμόμαστε ....για να διδασκόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TO IΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ. ΠΑΝΤΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΄΄ΓΕΡΕΣ ΠΛΑΤΕΣ'' ΝΑ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΛΠΑ ΣΟΥ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΑΝΤΕΜΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΙΣΩ ΤΗΣ??? ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ???? ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΤΙΜΗ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή